wtorek, 26 lutego 2008

Tort czekoladowy

Co prawda weekend czekoladowy już się skończył, ale z upieczeniem tortu czekoladowego udało mi się w tym weekendzie zmieścić :) Tort upiekłam na niedzielę w którą świętowaliśmy z rodzinką moje urodziny :)

darmowy hosting obrazków

Składniki:
na ciasto:
- 25 dag gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 10 dag masła
- 14 dag cukru
- 10 dag mielonych orzechów (u mnie laskowych)
- 2 dag płatków owsianych
- 2 łyżki rumu (może być też czysta wódka lub smakowa)
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:
- 12 dag białej czekolady
- 6 dag gorzkiej czekolady
- 750 ml śmietany kremówki 30%
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka żelatyny

do dekoracji:
- 200 ml mleka
- śnieżka
- owoce i czekolada

Masło utrzeć z cukrem, kolejno dodawać żółtka, orzechy, posiekaną czekoladę(ja starłam w maszynce do warzyw na duzych oczkach), mąkę, płatki owsiane i rum. Połączyć z pianą ubitą z białek.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40 minut w temp. 180st.C
Kiedy ciasto ostygnie, środek ciasta wydrążyć łyżką, tak żeby zostawić dno o grubości ok. 1 cm i brzeg ok 3 cm. wydrążony miąższ rozkruszyć widelcem.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuścić podgrzewając. Białą czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej, gorzką posiekać. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z białą czekoladą i żelatyną. Dosypać rozkruszone cisto i czekoladę gorzką, wymieszać, wyłożyć na wydrążony spód. Schłodzić w lodówce.
Śnieżkę z mlekiem przygotować wg. przepisu na opakowaniu, udekorować nią tort, przybrać owocami i ozdobami czekoladowymi(ja zrobiłam je z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady)

darmowy hosting obrazków

Tort jest na prawdę pyszny, rozpływa się w ustach, polecam :)

niedziela, 17 lutego 2008

Babka cynamonowa na maślance

Przepis na to ciasto znalazłam podczas poszukiwania sposobu zużycia maślanki która została mi w lodówce po przygotowaniu naleśników. Ponieważ po raz pierwszy spotkałam się z takim zastosowaniem maślanki przepis został wypróbowany natychmiast. Efekt? Przepyszne ciasto które długo chyba nie wytrzyma w szafce, zwłaszcza że w składzie ma rodzynki uwielbiane przez mojego męża ;) Oto i ono:

darmowy hosting obrazków


Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru (może być mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka posiekanych orzechów i rodzynek (ja dodałam orzechy laskowe i starłam je na maszynce do warzyw na dużych oczkach)

Do miski wrzucić najpierw składniki sypkie, wymieszać drewnianą łyżką, potem dodać jajko, olej i maślankę i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Nie trzeba miksować, co bardzo mi się podoba, bo mój synek nie przepada za odgłosem jaki wydaje mikser :)
Przełożyć do formy keksówki i piec w 180 st.C przez 50 - 60 minut.

Przepis pochodzi ze strony www.gotowanie.wkl.pl zamieściła go tam ilka76

piątek, 15 lutego 2008

Zupa pieczarkowa

Znam kilka przepisów na tą zupę, ale ugotowana z tego przepisu najbardziej mi smakuje.

darmowy hosting obrazków

Składniki:
- 50 dag pieczarek
- 1 cebula
- 15 dag serka topionego śmietankowego
- 3/4 litra rosołu (może być z kostki)
- 10 dag śmietany 30% z kartonika
- 3 dag masła
- 4 dag mąki
- sól, pieprz

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać masło, usmażyć na nim cebulę i grzyby (ok. 5 minut).
Przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką, zasmażyć.
Podlać rosołem i śmietaną, zagotować. Dodać serki i cały czas gotując mieszać do rozpuszczenia serków.
Doprawić do smaku.
Podawać z grzankami, lub pieczywem.

czwartek, 14 lutego 2008

Placuszki ryżowe

Dziś Walentynki, może ten dzień okaże się dobrym dniem na pierwszy wpis :)
Moje kuchenne blogowanie zacznę od przepisu który miałam ochotę wypróbować już od jakiegoś czasu. Tak jak się spodziewałam placuszki zasmakowały mojemu 1,5 rocznemu synkowi. Chyba będą się często pojawiać na naszym stole :)



Składniki:
  • 1 torebka ryżu (100g)
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Do miski wlać mleko i stopniowo, cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło. Wymieszać.
Na rozgrzanym na patelni oleju kłaść łyżką niewielkie placuszki. Smażyć na złoty kolor.
Podawać polane konfiturą wiśniową i posypane cukrem pudrem.