czwartek, 11 lutego 2016

Zupa fasolowa z kaszą

Sycąca zupa z fasolą, kaszą, boczkiem i marchewką. Dobrze rozgrzewa po powrocie do domu zimową porą.




Składniki:
  • 120 g fasoli Jaś
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1/4 małego selera
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Fasolę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na noc. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą (nie solić) i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Kaszę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą. Lekko posolić, przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 25 minut (pilnować, żeby kasza się nie rozgotowała).

Boczek pokroić w kostkę. Marchewkę i seler pokroić, podsmażyć na smalcu, razem z boczkiem dodać do gotującej się fasoli po 20 minutach. Gotować razem jeszcze 10-20 minut. Pod koniec gotowania do zupy dodać kaszę, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.





niedziela, 7 lutego 2016

Szarlotka owsiana

Szarlotka nietypowa, przepisu Liski. Bardziej przypomina kruszonkę z jabłkami, niż typową szarlotkę, chociaż po kilku godzinach od upieczenia dobrze się kroi i można ją bez obawy podać jako wyśmienite ciasto. Dodatkowym atutem jest to, że jak na ciasto warstwowe taka szarlotka nie jest trudna do przygotowania.




Składniki
na kruszonkę:
  • 200 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 250 g masła, stopionego i ostudzonego
na masę jabłkową:
  • 600 g jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4 goździki, utłuczone w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • cukier do smaku

Wszystkie składniki kruszonki połączyć w misce. Można wymieszać łyżką lub po prostu ręką.
Pokrojone jabłka i rodzynki umieścić w garnku, dodać masło i kilka łyżek wody. Podgrzewać na małym ogniu. Po kilku minutach, kiedy jabłka zaczną mięknąć, dodać przyprawy i nadal podgrzewać cały czas mieszając. Dodać cukier (do smaku, w zależności od tego, jak słodkie są jabłka).

Do formy o wymiarach 26x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia wsypać połowę przygotowanej kruszonki i ugnieść ją dłonią. Wyłożyć jabłka, na wierzch wsypać resztę kruszonki, ponownie wygładzić powierzchnię delikatnie ją ugniatając.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.  Piec ok. 40 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy.

Ostudzić w formie. Kroić dopiero po kilku godzinach.