Ta sałaka to taka sałatka "na winie", własnego pomysłu. Po przygotowaniu żurku na zakwasie chlebowym
zostały mi ugotowane marchewki, seler i zielona część pora. Dodałam do
nich to, co akurat miałam w kuchni i otrzymałam bardzo udaną i smaczną
sałatkę.
Składniki:
- 2 garści makaronu razowego
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowany nieduży seler
- zielona część pora
- puszka ciecierzycy
- 2 ogórki kiszone
- 2 ugotowane jajka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- sól i świeżo zmielony pieprz
Makaron ugotować al dente, odcedzić, ostudzić. Marchewki, seler, ogórki kiszone oraz jajka pokroić w kostkę, pora pokroić w paseczki.
W misce wymieszać makaron z warzywami i
odsączoną z zalewy ciecierzycą. Dodać śmietanę oraz majonez, doprawić do
smaku solą i pieprzem, jeszcze raz dokładnie wymieszać.