Strony

piątek, 25 stycznia 2013

Ciasto pastelowe

Przepis na ciasto, dzięki któremu możecie pozbyć się nadmiaru białek. Jest też możliwość zastąpienia białek całymi jajkami, więc to ciasto jest właściwie dla wszystkich i dobre na każdą okazję ;) Przekładane, kolorowe, takie trochę szarlotkowe. W sam raz na zimową porę, kiedy za oknami królują biele i szarości.



Przepis z blogu Niebieska Pistacja.

Składniki
na biszkopt:
  • 5 białek (można je zastąpić 4 całymi jajkami - należy wtedy oddzielić białka od żółtek)
  • 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kisiel w kolorze czerwonym
na ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
  • 1,20 kg jabłek
  • 2 galaretki w kolorze pomarańczowym
  • 1 łyżka masła
na bitą śmietanę:
  • 500 ml śmietany
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka w kolorze zielonym

Przygotowanie biszkoptu:
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać po jednym żółtka (każde następne dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z pianą z białek). Następnie powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając całość delikatnie łyżką.

Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kisiel, a do drugiej 1 łyżkę mąki i wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do dwóch prostokątnych blach o wymiarach 40x25 cm wyłożonych papierem do pieczenia, lub natłuszczonych i obsypanych mąką.

Piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

Przygotowanie ciasta kokosowego:
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie wsypać wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki w której piekły się biszkopty.
Piec przez około 15 minut w 180 st.C.

Przygotowanie masy jabłkowej:
jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Przełożyć na suchą patelnię i smażyć aż cząstki jabłek rozpadną się i powstanie mus. Do gorącego musu wsypać galaretki i dodać masło, dobrze wymieszać (aż galaretki się rozpuszczą). odstawić do wystudzenia - masa powinna lekko stężeć.

Przygotowanie bitej śmietany:
galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Wystudzić.
Jeszcze płynną dodać do ubitej na sztywno z dodatkiem cukru pudru śmietany. Wymieszać i wstawić do lodówki, aby masa nieco stężała.

Przygotowanie ciasta:
na blasze kolejno ułożyć warstwy:
biszkopt jasny,
masa jabłkowa,
biszkopt różowy,
bita śmietana,
ciasto kokosowe.

Wstawić do lodówki do stężenia wszystkich warstw.

1 komentarz:


  1. dorota20w
    2013/01/25 10:12:37
    a juz się wsytraszyłam, że przestajesz pisać w ogóle...
    Ciasto wygląda pysznie!
    zauberi
    2013/01/25 10:37:52
    tak się właśnie kiedyś zastanawiałam czy w końcu zrobiłaś to ciasto bo pytałaś o coś odnośnie przepisu :), fajnie Ci wyszło i mam nadzieję, że smakowało! Pozdrawiam :)
    dogsonx
    2013/01/25 12:29:12
    Śliczny ! :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/01/25 14:11:03
    Śliczne i takie kolorowe:) .... oj ja też mam sporo zaległych przepisów:). Buziolek
    blenda2007
    2013/01/25 14:44:57
    mniam mniam:)
    izaa_a
    2013/01/25 16:25:10
    piekne ma kolorki ;)))
    vanilia81
    2013/01/25 17:03:05
    No niezłe zaległości :) Ja musze publikować w miare na bierzaco, właśnie z powodu zdjęć staram się robić coraz lepsze i te z starsze już są bee :) A ciacho fajne i cudna, adekwatna nazwa ;)
    majanaboxing
    2013/01/25 21:54:21
    No to masz niezłe zaległości Edysiu.
    Chętnie je pooglądam, a to ciasto wygląda bardzo ładnie i smacznie.
    Pozdrawiam,.
    milk_chocolate84
    2013/01/26 20:40:54
    Urzekła mnie jego struktura. Fajnie ciasto na obecną zimową porę. Polepsza zdecydowanie aurę dookoła:)

    OdpowiedzUsuń