Strony

wtorek, 22 października 2013

Trójkątne bułki serowe

Propozycja dla tych, którzy chcieliby upiec domowe bułki, ale nie lubią albo boją się zabierać za wypieki drożdżowe. To pieczywo rośnie na proszku do pieczenia i jest znacznie szybsze do zrobienia niż drożdżowe. Z zewnątrz bułki są chrupiące, a w środku puszyste.
Starszak chętnie zabiera kanapki z serowych bułek do szkoły i od czasu do czasu upomina się o ich ponowne upieczenie.

trójkątne bułki serowe


Przepis z książki "120 wypieków" z kolekcji Z kuchennej półeczki.

Składniki  (na 8 sztuk):
  • 225 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli (lub wcale, w zależności od tego, jak słony jest ser)
  • 50 g masła
  • 125 g żółtego sera (startego na drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 150 g mleka
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę. Następnie dodać żółty ser i gorczycę. Wlać tyle mleka, by zagnieść ciasto.
Na oprószonej mąką stolnicy delikatnie wyrobić ciasto i rozwałkować na okrąg o grubości około 2,5 cm. Nożem pokroić go na 8 trójkątów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Każdy trójkąt posmarować mlekiem (i ewentualnie posypać świeżo mielonym pieprzem - ja nie posypuję, bo Starszak nie lubi).
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 10-15 minut, aż trójkąty zaczną się rumienić.

1 komentarz:


  1. blenda2007
    2013/10/22 12:04:40
    pycha:)
    atina_bc
    2013/10/22 17:18:02
    bardzo smacznie wyglądają:)
    Gość: Karolka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/10/22 20:57:48
    Pyszności:)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/10/24 07:46:36
    To takie naprawde ekspresowe bułeczki:) buziaki Edytko:)

    OdpowiedzUsuń