sobota, 19 września 2009

Czerwona kapusta duszona

Obiad z tak przygotowaną kapustą kojarzy mi się z dzieciństwem, bo mama kiedyś często ją przygotowywała. Teraz ja przejęłam pałeczkę i od czasu do czasu robię taki dodatek do obiadu. Mam dwa przepisy na czerwoną kapustę na ciepło, dziś przedstawiam pierwszy z nich.


Składniki:
- główka czerwonej kapusty (ok. 1,5 kg)
- 1-2 cebule
- 1 szklanka soku z jabłek
- 2 łyżki maggi
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu
- pieprz i sól

Kapustę poszatkować, cebulę posiekać.
Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać kapustę, wlać sok z jabłek, maggi, lekko posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem 30-40 minut do miękkości.
Przed końcem duszenia kapustę doprawić octem lub sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2009/09/19 10:35:56
    Bardzo lubię taką kapustkę . I bardzo dawno jej nie jadłam. Apetyczne zdjęcie Edysiu:) MIłego dnia!
    ugotujmy
    2009/09/19 12:14:02
    w moim domu praktycznie nigdy nie robiło się takiej kapusty
    może dlatego tak bardzo ją lubię
    szarlotek
    2009/09/19 12:14:54
    Przypomniało mi się patrząc na zdjęcie jak wiele lat temu zapragnęłam takiej modrej kapustki i zamiast kupić 1/4 główki to kupiłam całą bo taka malutka i po poszatkowaniu cały tydzień jadłam na wszystkie sposoby. Po tych eksperymentach lubię taką z rodzynkami :) Miłego dnia :)
    zawszepolka
    2009/09/19 17:53:20
    Edytkaaa :) Ale u Ciebie smakowo dzisiaj :)
    U nas na ciepło kapustę robi Tato na zimno Mama :) Obie mi bardzo smakują :)
    Gdybym meszkała bliżej już byś mnie miała na obiedzie :D Przy stole:D
    A wiesz u mnie dzisiaj też coś takiego domowego - sadzone jajka i gotowane ziemniaki z koperkiem :D Buziaki i miłego we!
    atina_bc
    2009/09/19 22:58:06
    Edysiu kapusta wygląda pysznie, ale ciekawi mnie co tam obok na talerzu dobrego miałaś;)) Ale jestem ciekawska, nie:D
    olciaky
    2009/09/22 21:42:21
    Uwielbiam:)
    Prawdziwa jesień na talerzu:)
    bbrzezinka
    2010/01/05 13:41:59
    Dziś po raz kolejny robię kapustkę, może w końcu zapamiętam przepis :P
    edysia79
    2010/01/05 22:59:33
    Beatko bardzo się cieszę, a praktyka czyni mistrza ;)
    pela.1
    2010/02/28 21:50:09
    Edysiu - skorzystałam dzisiaj z Twojego przepisu.
    Próbuję właśnie polubić czerwoną kapustę, a bardzo spodobało mi się dodanie soku jabłkowego, a nie jabłek (jak to jest w większości przepisów).
    Pozdrawiam serdecznie
    Pela
    Gość: annaw, *.dyn.optonline.net
    2010/04/08 02:25:45
    zrobilam, pyszne, dodalam troche czerwonego wina tylko dlatego ze lubie tego typu potrawy z winem, czekam na ten drugi przepis (a moze juz jest, podaj link, prosze)
    edysia79
    2010/04/08 09:17:04
    Anno cieszę się że smakowała :)
    Drugi przepis będzie niedługo, może w niedzielę, bo niedawno zrobiłam tą kapustę, sfotografowałam i teraz czeka na swoją kolej. Najpierw jednak muszę wkleić przepisy wielkanocne.
    Gość: danka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/11/05 21:58:56
    Dzięki za przepis, pyyyyszne! Teraz często ją robię. :))
    Gość: jacek, *.pool.mediaways.net
    2011/11/12 20:12:55
    jutro robie taka do obiadku
    Gość: początkująca kuchareczka, *.icpnet.pl
    2012/02/01 12:00:46
    dostałam smaka na gotowaną kapustkę i Twój przepis zachęcił mnie do gotowania.
    Rewelka!! Miałam pod ręką resztkę swojskiego wędzonego boczku i aromat jaki się unosi jest cudny. Mniam :) Z pewnością będę wracać na Twoją stronę. Buziaki :*
    Gość: AGNIESZKA_ _CIOCIA_HANIA, *.kalisz.mm.pl
    2012/04/08 22:48:03
    WYJĄTKOWO SZYBKIA I SMACZNA PROPOZYCJA. LUBIMY EKSPERYMENTY Z KAPUSTĄ. ZAWSZE JAK MAMY CZAS STARAMY SIĘ UROZMAICIĆ DANIA DLA NASZEGO RADZIA. POLECAMY TEN PRZEPIS
    Gość: vivi, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/09/11 16:34:25
    kapusta pysznie wyglada.musze sprobowac.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń