środa, 9 lutego 2011

Muffinki miodowo-krówkowe z jagodami

Latem ubiegłego roku dostałam od kuzynki słoiczek soku jagodowego razem z owocami. Postanowiłam, że wykorzystam je do jakiegoś wypieku, najlepiej prostego i szybkiego do zrobienia. Wybór padł na muffinki krówkowe z jagodami od Liski. Wyszły bardzo smaczne, miękkie, puszyste, nie za słodkie. Takie jak lubimy.




Składniki (na 12 sztuk):
- 90 g masła
- 3 łyżki miodu
- 100 g krówek

- 2 łyżki płatków owsianych
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 30 g cukru pudru

- 3 łyżki dżemu jagodowego niskosłodzonego (jeśli dżem jest słodki, można w przepisie pominąć cukier puder) - zastąpiłam jagodami ze słoika



Masło, miód i krówki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż składniki się połączą.

W misce wymieszać obydwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane i cukier.
Jajka roztrzepać widelcem i połączyć ze śmietaną.

Do miski z suchymi składnikami najpierw wlać śmietanę z jajkami, następnie składniki z garnuszka. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Masę na muffinki wlewać do dołków w formie do 1/3 wysokości. Do każdego dołka włożyć 1/2 łyżeczki dżemu (lub jagód), na wierzch wyłożyć resztę ciasta.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 20-30 minut. Po upieczeniu przestudzić kilka minut w formie, następnie wyjąć na kuchenną kratkę.
środa, 09 lutego 2011, edysia79

1 komentarz:


  1. mikimama
    2011/02/09 17:00:42
    Bardzo zaciekawił mnie ten przepis. Wyobrażam sobie wspaniały aromat tych babeczek...
    Gość: Kubełek Smakowy, *.tktelekom.pl
    2011/02/09 17:07:36
    słodkie, ale i zdrowe!
    kulinarnespotkania
    2011/02/09 17:08:47
    krowkowe... alez musza byc pyszne... mniam:)
    russkaya
    2011/02/09 17:31:19
    Na pewno są rewelacyjne w smaku! :)
    jolantaszyndlarewicz
    2011/02/09 17:49:49
    Ja też takie chcę:) ...choć jedną ...mogę się poczęstować?:) pozdrawiam
    myniolinka
    2011/02/09 18:12:59
    też zajadam mufinkę z jagodami :) fajnie tak przypomnieć sobie smak jagodowych wypieków w środku zimy...
    viridianka
    2011/02/09 18:58:21
    Ja to bym taki sok (z całymi owocami... mmmmarzenie) wypiła duszkiem z wodą mineralną! Nie wiem czy dałabym radę go zostawić do muffinek :)
    Mają piękny karmelowy kolor!
    zaytoona
    2011/02/09 19:00:45
    Rewelacyjne są te muffinki! Dawno żadnych nie piekłam, może warto odkurzyć blachę? ;)
    acirinka
    2011/02/09 19:14:50
    Z jagodowym nadzieniem - rewelacja!
    flusso
    2011/02/09 19:26:29
    Jakie one muszą być pyyyyszne :)
    Gość: rozowe.chmurki, *.toya.net.pl
    2011/02/09 20:19:04
    mmm krówkowe... muszą być pyszne :) do wypróbowania!
    pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
    majanaboxing
    2011/02/09 21:26:12
    Muszą być pyszne takie krówkowe muffiny z jagódkami:))
    Pozdrawiam Cię Edysiu:)
    atina_bc
    2011/02/10 06:15:44
    Bardzo pysznie wyglądają:)
    ugotujmy
    2011/02/10 09:42:41
    dwa pyszne smaki schowane w jednej małej babeczce.. :-)
    carmen_v
    2011/02/10 09:57:19
    Bardzo fajny przepis :) Zachomikowałam do wypróbowania :)
    monica-wino-i-oliwki
    2011/02/10 11:32:51
    Bomba! Zapisuję i będę pichcić. Bo ja muffinkowy maniak jestem ;)
    Pięknie u ciebie wyglądają :)
    tilianara
    2011/02/10 11:46:40
    Ależ zapragnęłam jagód! Normalnie słońce i lato przywołałaś mi tym wpisem :)
    karmel-itka
    2011/02/10 11:57:19
    o rety!
    jakie cudowne smaki.
    jestem...och, normalnie zgłodniałam.
    misbasia
    2011/02/10 13:09:31
    Smakowite połączenie, Edysiu!
    kaspiecze
    2011/02/10 17:27:23
    nie dość, że krówkowe, to jeszcze z jagodami :) pycha!
    marinia
    2011/02/11 12:58:51
    Bardzo fajne połączenie smaków. Muszę koniecznie spróbowac :)
    Gość: basiaP, *.dsl.bell.ca
    2011/02/14 02:35:36
    Bardzo pysznie wyglądają, chyba je niedługo wypróbuję
    carmen_v
    2011/02/14 14:58:42
    Zrobiłam w sobotę, z tym że zamiast jagód dałam powidła śliwkowe. Doabre, ale o dziwo nie czułam po upieczeniu smaku krówek i nawet przydałoby sie trochę cukru więcej a bałam się że będą za słodkie :) Ja dałam łyżkę cukru pudru :)

    OdpowiedzUsuń