Koleżanka poprosiła mnie o przepis na 
placki z białego sera, którymi zajada się Jej synek. Akurat miałam w 
lodówce kostkę sera. Jednak żeby zrobić placki dla naszej czteroosobowej
 rodziny musiałam jeszcze jedną kostkę dokupić - wszyscy przepadamy za 
różnego rodzaju plackami. Młodszy synek najbardziej lubi takie bez 
dodatków, które można po prostu wziąć do ręki i zjeść, ale posmarowane 
jabłkowym musem i pokrojone też ładnie zjadł. Oczywiście na deser i tak 
wziął sobie samego placka.
Takie placki można też po prostu polać 
miodem, zamiast robić mus z jabłek, ale wtedy należy dodać do placków 
mniej cukru. Ja placki posłodziłam, ale do jabłek już cukru nie 
dodawałam.
Asiu, mam nadzieję, że Twojemu synkowi będą smakować :)

Składniki (na 4-5 porcji):
- 500 g białego sera półtłustego
 - 4 jajka
 - 3-4 łyżki cukru waniliowego - używam domowego z tego przepisu
 - 140 g mąki pszennej
 - 40 ml mleka
 
na mus jabłkowy:
- 5 niedużych jabłek
 - 60 ml wody
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 
Twaróg, jajka, cukier waniliowy oraz 
mąkę umieścić w misce miksera. Zacząć miksować i powoli wlewać mleko. 
Zmiksować na w miarę gładką masę (jeśli nie lubicie grudek sera w 
plackach jak ja, możecie przed miksowaniem ser przecisnąć przez praskę).
Na patelni z nie przywierającą powłoką 
rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką nieduże porcje ciasta, 
formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć
 na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru 
tłuszczu. Podawać na ciepło z dodatkami lub bez.
Przygotowanie musu jabłkowego:
jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę, przykryć i zagotować. Dusić na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając (ewentualnie dolać niewielką ilość wody, żeby jabłka się nie przypaliły). Kiedy jabłka zmiękną dodać cynamon i dusić aż owoce zaczną się rozpadać. Potem rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków zostawiając niewielkie kawałki jabłek.
jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę, przykryć i zagotować. Dusić na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając (ewentualnie dolać niewielką ilość wody, żeby jabłka się nie przypaliły). Kiedy jabłka zmiękną dodać cynamon i dusić aż owoce zaczną się rozpadać. Potem rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków zostawiając niewielkie kawałki jabłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz