Przepis na to danie znalazłam u Abbry.
Kiedy tylko go przeczytałam stwierdziłam że muszę tą karkówkę zrobić.
Po prostu bardzo lubię takie potrawy i tak jak się spodziewałam była
przepyszna, a mąż był zachwycony ;)
Składniki:
- 500g karkówki b/k
- 30-40 dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 duże cebule
- przyprawa gyros
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
- granulowany czosnek, słodka papryka w proszku
Karkówkę pokroić w plastry (u mnie wyszło 5
plastrów). Każdy posypać solą, pieprzem i przyprawą do gyros. Odstawić
do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki mięso obtoczyć w mące i
podsmażyć na rumiano. Abbra poleca smażenie na oliwie lub oleju, ja
smażyłam na margarynie.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki, paprykę w paski, wymieszać.
W duzym garnku ułożyć warstwę mięsa, posypać połową pieczarek i papryki. Na to znów ułozyć mięso i posypać warzywami. Na górę wyłożyć cebule pokrojone w półplasterki i podsmażoną na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
Podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie (3 ziarenka) i musztardę. Ilość wody wg uznania, w zależności od tego jaką potrawę chcemy uzyskać. Ja wlałam dość dużo bo lubimy dużo sosu ;)
Dusić ok. 1 godziny do miękkości. Ja dusiłam trochę dłużej i mięso rozpływało się w ustach, a o to mi właśnie chodziło.
Przed końcem duszenia dodać śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać, następnie dodać koncentrat pomidorowy, granulowany czosnek i paprykę w proszku. Wymieszać i chwilę pogotować.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem. My zjedliśmy z chlebem :)
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki, paprykę w paski, wymieszać.
W duzym garnku ułożyć warstwę mięsa, posypać połową pieczarek i papryki. Na to znów ułozyć mięso i posypać warzywami. Na górę wyłożyć cebule pokrojone w półplasterki i podsmażoną na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
Podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie (3 ziarenka) i musztardę. Ilość wody wg uznania, w zależności od tego jaką potrawę chcemy uzyskać. Ja wlałam dość dużo bo lubimy dużo sosu ;)
Dusić ok. 1 godziny do miękkości. Ja dusiłam trochę dłużej i mięso rozpływało się w ustach, a o to mi właśnie chodziło.
Przed końcem duszenia dodać śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać, następnie dodać koncentrat pomidorowy, granulowany czosnek i paprykę w proszku. Wymieszać i chwilę pogotować.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem. My zjedliśmy z chlebem :)
Przed postawieniem na kuchenkę danie wyglądało tak:
Kawałek mięsa pod warzywną kołderką:
OdpowiedzUsuńabbra
2008/05/31 21:38:06
Edysiu , bardzo się cieszę , że przepis się spodobał !
A na pierwszym zdjęciu karkówka wygląda wyjątkowo apetycznie :)
atina_bc
2008/05/31 22:13:46
Wygląda bardzo apetynie! Muszę o niej pomyśleć:-)
iis111
2008/05/31 22:32:17
Zglodnialam;)
edysia79
2008/06/01 15:03:37
Abbro - karkóweczka była super, niedługo zrobię powtórkę ;)
Atino - pomyśl, pomyśl ;)
Iis111 - gdybym jeszcze miała to z chęcią bym Cię poczęstowała :D
kuchareczka58
2008/06/01 21:18:41
Wygląda bardzo smacznie, koniecznie muszę wypróbować ten przepisik, mąż będzie wniebowziety ;)
pozdrawiam
Gość: tigra24, *.adsl.inetia.pl
2009/03/01 21:52:21
Karkówka jest rewelacyjna.
A ja do tej pory karkówki nie jadłam:)
Pycha. dzieki za kolejny udany obiad.
edysia79
2009/03/02 09:38:41
Tigro ja karkówkę pierwszy raz zjadłam dopiero około 5 lat temu :)
Cieszę się, że smakowała i dziękuję za komentarz :)
Gość: bakat, *.radom.vectranet.pl
2009/12/02 11:35:48
Zrobiłam na imieniny męża. Było przepyszne, goście zachwyceni. Podałam z kaszą jaglaną i surówką z kapusty pekińskiej.
Gość: espresso9, *.ip.netia.com.pl
2010/01/17 16:50:41
Ta potrawa wygląda wyśmienicie i na pewno spróbuję ją przyrządzić :D
madzia_40
2010/02/14 20:24:00
Bardzo dobre i goraco polecam!! Karkoweczka mieciutka ze az... :) Dziekuje za przepis i pozdrawiam
Gość: Aga30, 82.160.239.*
2010/03/08 12:15:48
Karkóweczka godna naśladowania:)Ja robię ja w szybkowarze 35-40 min,jest mięciutka i rozplywa sie w ustach!POlecam mięsa i zupki wlasnie z szybkowara!:)oszczędność czasu i smak niepowtarzalny:)
Gość: marta, *.bb.online.no
2010/05/21 22:23:51
Dzisiaj ugotowałam karkówkę wg przepisu i musze przyznać że pychotka!!!Dziękuję za przepis
Gość: , 217.98.11.*
2010/07/22 08:07:14
potrawa przepyszna:)ja ją robiłam juz parę razy-teraz robie ponownie-specjalnie szukalam dzisiaj tego przepsu bo wylecialo mi z glowy, ale karkóweczka robi furorę na imprezach-naprawdę warta polecenia.
Gość: lenka, 2.96.111.*
2011/06/02 21:13:54
karkoweczka pyszna,facet zachwycony, swietny przepis,dziekuje!
edysia79
2011/06/03 14:09:21
Cieszę się że smakuje :)
Gość: Mique, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/10/29 19:49:02
Udało się super. Dodałem słoiczek oliwek, trzy ogórki konserwowe i dwie marchewki. Z przyprawą gyros trzeba dosyć ostrożnie, jest mocno pikantna.
Gość: ala, *.pool.mediaways.net
2014/01/24 23:59:02
Wyglada pysznie! Czy pieczarek i cebulki nie trzeba wcześniej podsmazac?
Gość: mareczek, *.net.lannet.org
2014/05/08 20:28:50
Zrobiłem . Pyszne . Rodzinka była zadowolona a ja zapunktowałem .
Gość: mniam mniam, *.unity-media.net
2014/06/10 17:29:51
Zrobiĺam dzisiaj i wlasnie zjedlismy z ryźem t pychotk :) Polecam to szybkie nieskomplikowane prawie jednogarnkowe danie.