poniedziałek, 3 listopada 2008

Kołacz z powidłami

Tak jak obiecałam, wklejam pierwszy mój przepis w ramach akcji Gotujemy po polsku. Ciasto drożdżowe od zawsze kojarzy mi się z Polską i ciepłem domu rodzinnego. Ten przepis według mojego źródła (magazyn "Kuchnia od kuchni" dla członków Klubu Winiary) pochodzi ze Śląska.
Nie piekłam tego ciasta po raz pierwszy, ale jak napisałam w poprzednim wpisie, tym razem postanowiło się ono trochę wymknąć z pod kontroli i wygląda trochę inaczej niż powinno. Ma ładnie wywinięte brzegi, a na środku dołek zamiast górki ;) Zakalca nie było, a smakowało tak bardzo (zwłaszcza mężowi), że w dniu upieczenia połowa została zjedzona z mlekiem.
 
 
Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka
- 50 g drożdży
- 100 g cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 600 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g stopionego masła
- szczypta soli

- 1 słoik powideł śliwkowych

na posypkę:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki stopionego masła

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru kryształu i 1 łyżką mąki. Wlać mleko, dokładnie wymieszać, garnek przykryć ściereczką i odstawić aż zaczyn zacznie rosnąć.
Mąkę przesiać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Do mąki wlać ubite jajka z cukrem, zaczyn i masło. Wymieszać łyżką, a potem ręcznie wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Jeszcze raz wyrobić, przełożyć do natłuszczonej formy, przykryć i ponownie odstawić na ok. 20 minut.
( Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, proponuję użyć większej, albo zwykłej dużej, prostokątnej blachy).

Wyrośnięte ciasto posmarować powidłami, posypać posypką przygotowaną z podanych składników.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec ok. 45 minut.
 

1 komentarz:


  1. abbra
    2008/11/03 22:19:03
    Pięknie żółte i bardzo apetyczne - takie świeżo upieczone drożdżowe jest najpyszniejsze :)
    atina_bc
    2008/11/03 22:26:04
    Świeżutkie drożdżowe z powidłami i posypką...mniam, mniam:) I czemu ja tu zaglądałam o tej porze?:)
    Edysiu bardzo się cieszę, że już jesteś:) pozdrawiam serdecznie.
    Gość: Imbir, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2008/11/03 22:28:35
    Miło, że już jesteś. :-)
    edysia79
    2008/11/03 22:40:32
    Abbro żółte jest bo wiesz, mam dobre układy z wiejskimi kurami ;)
    Domowe drożdżowe i szklanka ciepłego mleka to jest to!

    Anitko ciasto było tak dobre, że w niedzielę już go nie było ;)
    Też się cieszę że wróciłam, brakowało mi pisania i Was wszystkich :)

    Imbirku jestem, jestem i postaram się już na tak długo nie znikać :D
    majanaboxing
    2008/11/04 08:42:21
    Edysiu, ciasto wygląda cudownie! Takie żółte , mięciutkie, pyszne! :)
    notme-gotuje
    2008/11/04 09:16:53
    Te wywiniecia tylko dodatkowo ciasto ozdabiaja. :)) Jesli mezowi smakowalo to masz dowod na to ze nie bylo az takie zle jak napisalas :))
    Pozdrawiam!
    casiapaw
    2008/11/04 12:12:10
    Cieszę się, że już jesteś :) A ciacho bardzo ładne :)
    kuchareczka58
    2008/11/04 12:27:19
    Ładniutji żółciutkie ciasto....fajnie że juz jesteś :)
    iis111
    2008/11/04 19:37:56
    nigdy nie jadlam kolacza. Slicznie wyglada:)
    zemfiroczka
    2008/11/04 21:33:41
    A i u mnie też drożdżowe dzisiaj :) I mało co nie wylazło z formy, bo źle mi oczko zmierzyło ciasto i za małą blaszkę wzięłam. Obyło się jednak czyszczenie piekła :) Ufff ;)

    pozdrówka!
    edysia79
    2008/11/05 00:04:04
    Majanko, Casiu, Kuchareczko dziękuję, cieszę się, że ciacho się podoba :)))

    Notme cała rodzinka się śmiała, że gdyby teraz ktoś chciał takie samo ciasto upiec, to i tak mu nie wyjdzie ;)

    Iwonko to może spróbuj upiec? ;)

    Oczko to Twoje ciasto okazało się dla Ciebie łaskawe, moje nie miało dla mnie litości niestety...

    OdpowiedzUsuń