poniedziałek, 12 września 2011

Sernik z białymi Michałkami

Nowa, biała wersja Michałków stała się niemalże moim nałogiem od kiedy spróbowałam pierwszego. Na prawdę jest tak, że kiedy już zjem pierwszego, to potrafię jeść do ostatniego. Normalnie nie mogę się powstrzymać ;))) Dlatego po prostu musiałam upiec ten sernik, nie miałam innego wyjścia...

Wiele oczekiwałam po tym serniku i nie zawiodłam się. Bardzo nam smakował, najbardziej chyba synkowi. Ale wcale mnie to nie dziwi, skoro wszyscy bardzo lubimy serniki, a ja jakoś tak rzadko je piekę. Dlatego też serniki znikają z naszego stołu tak samo szybko jak białe Michałki kiedy je dorwę ;)




Składniki
na spód:
- 200 g herbatników zbożowych (Digestive)
- 100 g masła

na masę serową:
- 550 g białego sera dwukrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 330 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 12 białych Michałków (każdy pokrojony na 8 kawałków)

na wierzch:
- tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki masła
- kilka ciemnych Michałków


Przygotowanie spodu:
kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i delikatnie obsypać tartą bułką.

Herbatniki rozdrobnić w blenderze, wlać roztopione masło, wymieszać. Powstałą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać łyżką i przez 20 minut chłodzić w lodówce.


Przygotowanie masy serowej:
Do twarogu dodać cukier, zmiksować i nie przerywając mieszania dodawać małymi porcjami śmietanę. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników. Na końcu dodać proszek budyniowy oraz mąkę i za pomocą miksera na wolnych obrotach delikatnie wymieszać z całością.
Do gotowej masy wsypać pokrojone białe Michałki. Delikatnie wymieszać łyżką.  Przelać do formy z herbatnikowym spodem.

Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut. Po wystygnięciu wstawić na całą noc do lodówki.


Przygotowanie wierzchu:
białą czekoladę stopić z masłem, polać schłodzony sernik. Od razu posypać startymi na dużych oczkach ciemnymi Michałkami. Odstawić do zastygnięcia.


Przepis znalazłam na blogu Moje ciacho.

1 komentarz:


  1. bozena-1968
    2011/09/12 21:38:40
    Wygląda wyśmienicie...poproszę kawałeczek...
    aniap30
    2011/09/12 21:45:10
    wspaniale wygląda - na pewno w najbliższym czasie wypróbuję :)
    asiek_ba
    2011/09/12 21:46:30
    O!! Fantastyczny pomysł! Też uwielbiam białe michałki!! Koniecznie muszę zrobic!
    Pięknie wygląda ten serniczek.
    Pozdrawiam
    Asiek
    alinkawyka
    2011/09/12 21:46:31
    Fantastyczny sernik, wypróbuję:)
    js28
    2011/09/12 22:04:16
    Wspaniały przepis! Na pewno wypróbuję!
    russkaya
    2011/09/12 22:22:46
    Chciałabym żeby ktoś upiekł mi takie cudeńko :)
    wygląda nieziemsko, na pewno jest mega pyszny :)
    Warto było czekać!
    :*
    kabamaiga
    2011/09/12 22:35:18
    U nas jest dokładnie tak samo z białymi Michałkami. A mój mąż jest ich chyba największym fanem.
    cukrowawrozka
    2011/09/12 23:05:07
    3
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2011/09/12 23:14:05
    Moja mama uwielbia Michałki, na pewno by jej ten sernik smakował. Tzn., na pewno smakowałby nam wszystkim, ale jej w szczególności ;)
    Sernik wygląda fantastycznie :)
    majanaboxing
    2011/09/13 06:44:01
    Michałki bardzo lubię, choć białych nie jadlam. Sernik wygląda smakowicie, kiedyś na pewno wypróbuję ten przepis :)
    Pozdrowienia :)
    zauberi
    2011/09/13 08:46:55
    jeszcze tych michałków nie próbowałam, sernik wygląda smakowicie
    kuchennefascynacje
    2011/09/13 08:54:09
    Uuuu u mnie znikł by w mig. Też uwielbiam michałki. Sernik pięknie wygląda :)
    Gość: Maggie, *.zen.co.uk
    2011/09/13 09:36:53
    Wyglada bosko, sprawia wrazenie ciezkiego i zwartego - takie lubie najbardziej! A bialych Michalkow jeszcze nie probowalam.
    Gość: Grace, *.static.entel.pl
    2011/09/13 15:12:54
    Wygląda smakowcie! Muszę koniecznie spróbowac tych białych michałków!
    Gość: megii013, 195.116.80.*
    2011/09/13 21:29:40
    Uwielbiam białe Michałki, a w połączeniu z tym ciastem to dopiero musi być pyszne!
    jolantaszyndlarewicz
    2011/09/13 21:38:35
    Cudownie wygląda ten sernik edytko:) wróciłaś do nas w wielkim stylu:)
    atina_bc
    2011/09/14 06:01:31
    Fajnie , że jesteś:) A serniczek wygląda pysznie!
    joanna-kuchareczka
    2011/09/14 12:43:43
    Uwielbiam michałki i na pewno nie przestałabym na jednym kawałku takiego sernika.
    ugotujmy
    2011/09/14 12:59:25
    mam słabośc do białych michałków,zachwycam się więc tym sernikiem :-)))
    malgorzata.dz
    2011/09/14 18:57:42
    Białe Michałki! Moja miłość! :D Atinko, mam podobnie jak Ty, jak juz dopadnę - to koniec. :D Wyobrażam sobie, że sernik z Michałkami nie może smakować inaczej, jak bosko! :)
    asialc1
    2011/09/15 15:06:51
    Doskonały! Częstuję się ;-)
    izaa_a
    2011/09/16 22:28:44
    cudnie wygląda ten serniczek:))))
    Gość: martusiaaa1607, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/09/17 16:28:28
    A to był urodzinowy deser. I kolejny sukces. Spektakularny, że tak powiem. Świadczy o tym reakcja taty: 'mmm dobry' :D:D Zazwyczaj kiedy coś mu smakuje mówi : 'no, może być'. A teraz sam sobie brał dokładki :D Miałam nosa żeby zrobić z podwójnej porcji ;) Urodziny były w czwartek, a dziś zostało 5 małych kawałków ^^ Zrobię go na święta, żeby cała familia mogła się nim rozkoszować ;) Pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuję za inspirację. Nic tak nie cieszy jak udany wypiek. Wszystkiego dobrego! :D
    anytsujx
    2011/09/20 09:43:47
    Wow, wyszedł Ci wspaniale, bardzo się cieszę, że sernik smakował ... przyznam się, że też uwielbiam ,,Białe Michałki" i stąd ten pomysł na sernik z ich dodatkiem :)

    Gość: WS, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/10/03 12:58:24
    wygląda co najmniej pysznie :P w was też tak wietrznie dzisiaj ?
    Gość: , *.netpower.pl
    2011/10/03 14:23:25
    tak wietrznie i pochmurno :(
    majazteca
    2011/10/06 22:43:07
    Sliczny serniczek :) Az wstyd sie przyznac, ale ja nawet nie wiem jak smakuja biale Michalki... Jak bede w Polsce to od razu sobie kupie i sprobuje :)
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/10/13 16:13:35
    ja go jadłam jest pyszny
    Gość: adaelb, *.elblag.vectranet.pl
    2015/03/17 20:28:04
    Wlasnie wrzucilam do piekarnika, mam nadzieje, ze wyjdzie przepyszny !
    Gość: adaelb, *.elblag.vectranet.pl
    2015/03/18 16:14:59
    Przeeeeeeeeepyszny !!!!!!!!!!
    edyta_rosner
    2015/03/19 15:52:41
    adaelb cieszę się :)

    OdpowiedzUsuń