wtorek, 3 stycznia 2012

Schab w otrębowej panierce

Przygotowane w ten sposób mięso można podać na ciepło na obiad, ale też świetnie spisze się na zimno jako wędlina do pieczywa. My jedliśmy je w wersji drugiej i świetnie się sprawdziło. Jedyną wadą było to, że w czasie krojenia w maszynce panierka się kruszyła, ale wystarczyło ją pozbierać i położyć na kanapce, a potem przykryć plasterkiem mięsa i też było pysznie ;)




Składniki:
- 1 kg ładnego schabu bez kości
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz

panierka:
- 3 jajka
- 2 nieduże cebule
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- 3/4 - 1 szklanki otrąb pszennych
- ewentualnie sól do smaku


Schab umyć, osuszyć, natrzeć posiekanym drobno czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, włożyć na ok. 15 minut do lodówki.

Na patelni rozgrzać 4-5 łyżek oleju, obsmażyć schab ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do brytfanny, podlać tłuszczem ze smażenia i niewielką ilością wody.

Piec bez przykrycia przez 1 godzinę w temperaturze 180 st.C, polewając od czasu do czasu powstającym sosem (ewentualnie można dolać jeszcze troszkę gorącej wody).


Przygotować panierkę:
w misce roztrzepać jajka, dodać musztardę, obraną i posiekaną bardzo drobno cebulę, oraz majeranek. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Na końcu wsypać otręby i wymieszać.

Wierzch schabu obłożyć grubą warstwą panierki. Piec jeszcze przez 15-25 minut.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2012/01/04 06:44:56
    Bardzo ładnie się prezentuje i na pewno pyszny jest.
    Pozdrowienia:)
    izaa_a
    2012/01/04 09:24:09
    bardzo ładnie wygląda. Ja często panieruję piersi kruczka właśnie w otrębach..;)
    jolantaszyndlarewicz
    2012/01/04 11:49:28
    Przyznam szczerze, ze o takiej panierce to bym nie pomyślała, w przypadku schabu do pieczenia:) ....a ostatnio na taki pieczony mam straszną ochotę:)
    kabamaiga
    2012/01/04 13:10:59
    Ciekawa wersja.
    mopswkuchni
    2012/02/27 14:08:41
    Ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń