poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Karmelowo-orzechowa babka

Pewnie zdążyliście już zapomnieć o wielkanocnych wypiekach? Ja w tym roku upiekłam babkę, którą zaraz Wam pokażę i przepyszny sernik, który upiekłam już drugi raz i znów na sesję zdjęciową się nie załapał. No nic, będę musiała go upiec jeszcze raz ;)
Babka z ciasta ucieranego efektownie się prezentuje dzięki orzechowym falom. Wierzch udekorowałam karmelową polewą. Długo zachowuje szczelność w zamkniętym pojemniku - właśnie do kawy zjadam ostatni kawałek ;)
Polecam nie tylko na Wielkanoc.



Składniki
ciasto ucierane:
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
warstwa orzechowa:
  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 300 g orzechów laskowych lub włoskich
polewa:
  • 7 łyżek śmietanki kremówki (30%)
  • 200 g cukierków toffi

Przygotować ciasto ucierane: masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 3 jajka i 3 żółtka. Wciąż ucierając, dodawać na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Utrzeć na gładką, jednolitą masę.
Przygotować warstwę orzechową: białka ubić ze szczyptą soli, a potem zmniejszyć obroty i wymieszać z cukrem pudrem. Wsypać mielone orzechy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.

Formę do pieczenia babki natłuścić i posypać mąką.
1/3 ciasta przełożyć do formy. Następnie kolejno włożyć połowę masy orzechowej, ciasto, masę orzechową i resztę ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 60-70 minut. Po upieczeniu babkę zostawić do ostygnięcia i wyjąć z formy.

Przygotować polewę: w garnuszku zagotować kremówkę, wrzucić pokrojone na połówki cukierki toffi i mieszać aż do ich rozpuszczenia. Gotową polewę nieco ostudzić i udekorować babkę. Zostawić do zastygnięcia.



Przepis z gazety "pyszne Ciasta na Wielkanoc" nr 7/2010.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2012/04/16 13:05:36
    Sliczna babka Edysiu :).
    ugotujmy
    2012/04/16 13:13:00
    babka w paski :-)
    kini1812
    2012/04/16 13:20:24
    ciasta ucierane są najlepsze :) szybko się je robi, dobrze smakują i można je przygotować w przeróżnych wariantach :)
    aciri
    2012/04/16 15:10:47
    Piękna i faktycznie długo zachowuje świeżość:)
    Gość: Maggie, *.zen.co.uk
    2012/04/16 16:04:58
    Ja tam wcale nie potrzebuje swiat, by upiec babke - a ta bardzo mi sie podoba :)
    jolantaszyndlarewicz
    2012/04/16 16:33:31
    Cudowna babeczka, a ta orzechowa wasrstwa musi jej nadawać niesamowitego smaku:)
    dusiowaa
    2012/04/16 17:30:35
    fajowy wzorek!
    mikimama
    2012/04/16 20:13:28
    Bardzo smakowita
    salez
    2012/04/17 11:27:30
    Pięknie wyglądające ciasto. Aż ślinka cieknie gdy na nie patrzę. Ty chyba jesteś mistrzynią kuchni co :)?
    piegusek1976
    2012/04/17 21:44:51
    jaka cudna!!
    chochlikikuchenne
    2012/04/18 08:54:42
    Piekna, poprostu wspaniala! :D
    gosik2.0
    2012/04/18 09:24:53
    Ależ mi się podoba! A może orzechy zamienić na migdały? Pewnie wtedy nie będą widoczne warstwy.
    abbra
    2012/04/19 06:38:46
    Bardzo efektownie wyglądająca babeczka ! Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń