czwartek, 19 kwietnia 2012

Piegowaty wieniec

Kolejne proste do wykonania ciasto. Teraz tylko na takie mam czas ;)



Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku

Masło utrzeć z cukrem na puch. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie powoli wsypać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto wlać do natłuszczonej okrągłej formy w kształcie wieńca. Piec 40 minut w 180 stC.

1 komentarz:


  1. grazyna00711
    2012/04/19 13:28:01
    Piękny i smakowity :)
    jolantaszyndlarewicz
    2012/04/19 14:09:58
    iegusek:) to pierwsze ciasto, które własnoręcznie upiekłam ...a było to już 22 lata temu:)
    izaa_a
    2012/04/19 16:11:11
    takie ciacha są najlepsze :)))
    agattekh
    2012/04/19 16:34:47
    Dawno nie robiłam pieguska :-)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2012/04/19 18:22:46
    piegusek!!! tez lubię :)
    zawsze.oliwek
    2012/04/20 17:47:03
    jak fajny piegusek :)
    jestem wielbicielką tego ciasta autorstwa mojej cioci :)
    Gość: Kaś, *.dynamic.chello.pl
    2012/04/24 16:16:12
    Przymierzam się do upieczenia ciasta z makiem, ale trochę się boję, bo marny ze mnie cukiernik.:)

    OdpowiedzUsuń