Ze znalezionych podczas wiosennych
porządków w kuchni płatków, orzechów i suszonych owoców mogło powstać
tylko jedno: batony zbożowe. Smaczne, zdrowe, pełne błonnika i witamin.
Bardzo proste do zrobienia. Do zabrania do szkoły albo na spacer czy
wycieczkę. Są raczej miękkie i nie kruszące.
Przepis z blogu Taniec Smaków podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
- 1 szklanka posiekanych suszonych moreli
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
Miód wymieszać z wodą i olejem.
Mieszanką polać suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać lekko ubite jajko. Wymieszać dokładnie. Rozprowadzić równą warstwą na blasze ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Mieszanką polać suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać lekko ubite jajko. Wymieszać dokładnie. Rozprowadzić równą warstwą na blasze ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 30 minut w temperaturze
180 st C. Lekko wystudzone pokroić w paski. Zostawić do całkowitego
ostygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pudełku lub słoiku.
OdpowiedzUsuńGość: Canette, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/05/07 14:49:40
Bardzo je lubię, robię zamiennie i batonami na mleku skondensowanym. Bardzo ładne zdjęcia u Ciebie :))
Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
2013/05/07 19:32:01
Ale pysznie (i zdrowo!) wyglądają :)
kabamaiga
2013/05/07 22:40:34
Jakie ładne zdjęcia :) Obydwa.
majanaboxing
2013/05/08 06:54:25
Mniam, pyszne i zdrowe i ładne zdjecia Edysiu :)
jolantaszyndlarewicz
2013/05/13 06:48:54
Rewelacyjne Edytko:) Po takie zdrowe przekąski warto sięgać:)
biala-lapka
2013/05/28 17:45:40
swietnie wygladaja musze koniecznie zrobic.