Dopóki jeszcze jest, korzystam z czosnku
 niedźwiedziego. A że najbardziej smakuje mi w wypiekach, to właśnie 
takie przepisy będą się tutaj pojawiać.
Bułeczki są nieduże, miękkie i bardzo 
aromatyczne. Czy muszę wspominać jak pięknie pachniały w czasie 
pieczenia i po wyjęciu z piekarnika? Zajadaliśmy się nimi wszyscy, bez 
wyjątku. Można je jeść zarówno na ciepło, jak na zimno. 

Przepis z blogu Ziołowy zakątek, a oryginał z Pracowni wypieków. Podaję z moimi modyfikacjami.
Składniki (na 10 sztuk):
- 20 g świeżych drożdży
 - 1 łyżeczka cukru
 - 2 łyżki mleka w proszku
 - 150 ml ciepłej wody
 - 350 g mąki pszennej
 - 2 – 3 łyżki otrąb pszennych (u mnie mieszanka różnych)
 - 60 g białego kremowego serka
 - 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
 - łyżeczka soli
 - 10 posiekanych liści czosnku niedźwiedziego
 
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić 
wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać 
niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę
 przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10minut. 
Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, mleko w proszku, 
otręby, serek i chrzan oraz pozostałą letnią wodę. Na końcu wsypać 
posiekany czosnek niedźwiedzi. Wyrobić na gładkie ciasto (może się 
trochę lepić do rąk, ale nie powinno być wodniste). Uformować je w kulę i
 położyć w misce. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe 
miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 
równych części i z każdej uformować niedużą bułeczkę. Ułożyć na blasze 
wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i
 odstawić do napuszenia na około 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15-20 minut. 
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2013/05/04 08:02:25
Szkoda, że już go nie mam :(
precelia
2013/05/04 10:42:03
Świetne bułeczki!
chochlikikuchenne
2013/05/04 11:07:35
Idealne na sniadanko :D
Gość: Bon, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/04 11:11:42
Wyglądają pysznie!!!
Dużo słońca!
Agata
majanaboxing
2013/05/04 21:46:26
Piękne są te bułeczki! :) Chętnie się poczęstuję jedną. Czosnku niedźwiedziego niestety nie mogę znaleźć. Pozdrowienia :)
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/05/05 18:07:23
nie ma to jak pyszne swojskie bułeczki!
Gość: mycatcooks, *.wroclaw.mm.pl
2013/05/06 06:57:05
ja ostatnio zaczęłam piec pieczywo, kupne już tak nie smakuje
jolantaszyndlarewicz
2013/05/06 21:30:25
Oj musze w końcu i ja zabrac sie za przerabianie swojego czosnku niedzwiedziego, bo zaraz uschnie:) .... fajne te bułeczki:)