Od kiedy mam zakwas, to na nim piekę 
chleby. Czasem zdarza się jednak, że pieczywo skończy się zanim zdążę 
wyjąć i dokarmić zakwas. Wtedy ratuję się chlebem na drożdżach. Tym 
razem wersja znaleziona u Doroty, z mąką pełnoziarnistą, orkiszową i płatkami jaglanymi. Na prawdę dobry chleb.
Chleb zrobiłam tradycyjną metodą, nie 
zostawiałam go do wyrastania przez 12 godzin jak Dorota i piekłam w 
zwykłej formie bez przykrywki, dlatego zmniejszyłam temperaturę 
pieczenia.
Składniki (na formę 24x13 cm):
- 100g płatków jaglanych
 - 200g maki pszennej razowej typ 2000
 - 200g maki orkiszowej
 - 20 g drożdży świeżych
 - 1 łyżeczka cukru
 - 2 płaskie łyżeczki soli
 - 350ml letniej wody
 - 1 łyżka oleju
 
Do miski wsypać mąkę pszenną, orkiszową,
 oraz płatki jaglane. Wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć 
do niego drożdże, posypać cukrem i polać niewielką ilością letniej wody.
 Wymieszać tak, żeby w zagłębieniu powstał zaczyn. Miskę przykryć i 
odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić 
gładkie ciasto. Zostawić je w przykrytej misce w ciepłym miejscu do 
wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i 
przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. 
Posypać mąką i wyrównać wierzch. Przykryć czystą ściereczką i odstawić 
do wyrośnięcia (ciasto powinno wypełnić formę).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C 
przez 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec 
jeszcze przez 45 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć chleb z formy i 
ostudzić na kratce.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2015/03/05 16:03:43
Domowy chleb zawsze cieszy moje oczy:) .. piękny:)
kabamaiga
2015/03/05 20:47:29
Śliczny Edytko.
aciri
2015/03/06 09:41:23
Ekstra! Zdecydowanie do wypróbowania! :)