niedziela, 7 lutego 2016

Szarlotka owsiana

Szarlotka nietypowa, przepisu Liski. Bardziej przypomina kruszonkę z jabłkami, niż typową szarlotkę, chociaż po kilku godzinach od upieczenia dobrze się kroi i można ją bez obawy podać jako wyśmienite ciasto. Dodatkowym atutem jest to, że jak na ciasto warstwowe taka szarlotka nie jest trudna do przygotowania.




Składniki
na kruszonkę:
  • 200 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 250 g masła, stopionego i ostudzonego
na masę jabłkową:
  • 600 g jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4 goździki, utłuczone w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • cukier do smaku

Wszystkie składniki kruszonki połączyć w misce. Można wymieszać łyżką lub po prostu ręką.
Pokrojone jabłka i rodzynki umieścić w garnku, dodać masło i kilka łyżek wody. Podgrzewać na małym ogniu. Po kilku minutach, kiedy jabłka zaczną mięknąć, dodać przyprawy i nadal podgrzewać cały czas mieszając. Dodać cukier (do smaku, w zależności od tego, jak słodkie są jabłka).

Do formy o wymiarach 26x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia wsypać połowę przygotowanej kruszonki i ugnieść ją dłonią. Wyłożyć jabłka, na wierzch wsypać resztę kruszonki, ponownie wygładzić powierzchnię delikatnie ją ugniatając.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.  Piec ok. 40 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy.

Ostudzić w formie. Kroić dopiero po kilku godzinach.




2 komentarze:


  1. izaa_a

    2016/02/07 11:56:05

    alez pysznie wygląda ta szarlotka


    jolantaszyndlarewicz

    2016/02/08 14:32:18

    Edytko kocham szarlotki wszelkiego rodzaju:) jedynie sypana mi jakoś nie wychodzi .... i nie gustuję w niej:)


    majanaboxing

    2016/02/08 21:54:18

    Piękna szarlotka! Narobiłaś mi ochoty na taką właśnie.
    pozdrawiam Edysiu :*


    ewa-r

    2016/03/11 19:34:05

    Super przepis, zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń