wtorek, 29 marca 2016

Żurek na zakwasie chlebowym

W tym roku na naszym wielkanocnym stole tradycyjnie pojawił się żurek, ale tym razem w innej wersji, którą znalazłam u Agaty. Nie na zakwasie kupionym w sklepie, ale na zakwasie chlebowym, który przecież zawsze mam w lodówce. Żurek tak nam smakował, że chyba już nie będę kupować gotowego zakwasu, a zamiast niego używać tego chlebowego.
Taką wersję żurku z ziemniakami można podać nie tylko od święta, ale na co dzień. Na wielkanocne śniadanie można przygotować wersję bez ziemniaków. 



Składniki (na 6 porcji):
  • 1,5 litra wody
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 2 marchewki
  • biała część pora
  • 1/2 małego selera
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
  • 2 duże liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz

Warzywa obrać i umyć. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków włożyć razem z kiełbasą do dużego garnka, wlać 1,5 litra wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Całość doprowadzić do wrzenie, dodać sól, zmniejszyć ogień i gotować przez około 45-50 minut. Po tym czasie wszystkie składniki wyjąć, a włożyć ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę. Gotować do miękkości.

Do naczynia z zakwasem wlać 1-2 chochelki wywaru i dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Całość wlać do garnka z wywarem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, oraz obraną i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować przez kilka minut.

Żurek podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.



1 komentarz:


  1. ewa-r

    2016/03/30 18:25:00

    Wygląda pysznie :)


    jolantaszyndlarewicz

    2016/04/04 16:14:39

    Edytko w życiu nie spotkałam się z żurkiem z zakwasem chlebowym, świetna alternatywa jak zapomni się zrobić zakwas:)

    OdpowiedzUsuń