W tym roku na naszym wielkanocnym stole tradycyjnie pojawił się żurek, ale tym razem w innej wersji, którą znalazłam u Agaty.
 Nie na zakwasie kupionym w sklepie, ale na zakwasie chlebowym, który 
przecież zawsze mam w lodówce. Żurek tak nam smakował, że chyba już nie 
będę kupować gotowego zakwasu, a zamiast niego używać tego chlebowego.
Taką wersję żurku z ziemniakami można 
podać nie tylko od święta, ale na co dzień. Na wielkanocne śniadanie 
można przygotować wersję bez ziemniaków. 
Składniki (na 6 porcji):
- 1,5 litra wody
 - 4 surowe białe kiełbasy
 - 2 marchewki
 - biała część pora
 - 1/2 małego selera
 - 1 pietruszka
 - 4 ziemniaki
 - 2 łyżki zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
 - 2 duże liście laurowe
 - 4 ziarna ziela angielskiego
 - 1 płaska łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka majeranku
 - 2 ząbki czosnku
 - świeżo mielony czarny pieprz
 
Warzywa obrać i umyć. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków włożyć razem z kiełbasą do dużego garnka, wlać 1,5 litra wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Całość doprowadzić do wrzenie, dodać sól, zmniejszyć ogień i gotować przez około 45-50 minut. Po tym czasie wszystkie składniki wyjąć, a włożyć ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę. Gotować do miękkości.
Do naczynia z zakwasem wlać 1-2 chochelki wywaru i dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Całość wlać do garnka z wywarem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, oraz obraną i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować przez kilka minut.
Żurek podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
OdpowiedzUsuńewa-r
2016/03/30 18:25:00
Wygląda pysznie :)
jolantaszyndlarewicz
2016/04/04 16:14:39
Edytko w życiu nie spotkałam się z żurkiem z zakwasem chlebowym, świetna alternatywa jak zapomni się zrobić zakwas:)