Ostatnie tegoroczne jagody dodałam do rewelacyjnego drożdżowego ciasta z masą serową i kokosową kruszonką. Jak widzicie, w tym cieście można znaleźć same dobroci. Chociaż sezon na jagody już się kończy, nie musicie z pieczeniem tego ciasta czekać do przyszłego roku. Zamiast jagód możecie dodać inne kwaskowe owoce jak maliny, jeżyny, wiśnie czy porzeczki, albo po prostu borówkę amerykańską, która teraz na straganach i w sklepach zastępuje jagody.
Składniki ( na blachę o wymiarach 24x30 cm):
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 175 ml letniego mleka
- 50 g cukru pudru
- 200 g kremowego twarożku (może być sernikowy)
- 50 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 300 g kremowego twarożku (może być sernikowy)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z połowy cytryny
- 10 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 40 g wiórków kokosowych
- 50 g masła rozpuszczonego i lekko przestudzonego
- 250 g jagód
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić nieduże wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i palcami wyrobić niezbyt gęsty zaczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Kiedy zaczyn zacznie pracować, zacząć wyrabianie ciasta dodając sól, twaróg, masło, resztę cukru i pozostałe mleko. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Wierzch ciasta posmarować masą serową przygotowaną z utartych ze sobą podanych składników, ponownie przykryć i odstawić jeszcze na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posypać jagodami i kruszonką zagniecioną z podanych składników.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez około 40-45 minut.
Przepis z tej strony.
No to witamy w nowym miejscu
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, takie puchate. Jak tu nie kochać drozdzowki ;-)
OdpowiedzUsuńO jak tu ładnie :) Przyjemnego blogowania Edytko.
OdpowiedzUsuń