Groszek ptysiowy to w naszym domu 
nieodzowny dodatek do kremowych zup. Chociaż przygotowanie groszku w 
domu jest dość pracochłonne, to na prawdę warto poświęcić ten czas, bo z
 tego przepisu otrzymujemy dość dużo kuleczek, więc na pewno zostanie 
coś na zapas. No, chyba, że ma się w domu tak jak ja groszkowych 
łakomczuchów uwielbiających podjadać te słone kuleczki prosto z pudełka 
;)
- 80g masła
 - 200 g wody
 - spora szczypta soli
 - 170g mąki pszennej
 - 3 jajka
 - ok. 2–3 łyżki wody (opcjonalnie)
 
Masło, wodę i sól umieścić w niedużym 
garnku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i ciągle mieszając 
stopniowo dosypywać mąkę. Nie przerywając mieszania gotować przez około 
5-6 minut. Dobrze sparzone ciasto nie powinno przyklejać się do ścianek 
garnka i łyżki. Masę przełożyć do misy miksera i odstawić do lekkiego 
przestudzenia na około 10 minut.
Po tym czasie dodawać do masy
 po jednym jajku cały czas miksując aż wszystkie składniki połączą się w
 jednolitą, gładką masę (jeśli masa będzie z byt gęsta, można dodać 2-3 
łyżki zimnej wody). Gotową masę przekładać do 
rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 4-5 mm i wyciskać 
małe kuleczki o średnicy 6-7 mm na wyłożoną papierem do pieczenia 
blachę.
Piec w piekarniku nagrzanym 
do 190 st.C przez około 15 minut, aż wyrosną i się ładnie zarumienią. 
Czasu należy pilnować, żeby kuleczki się nie przypaliły.
Gość: pollyzeczzki, *.dynamic.chello.pl
OdpowiedzUsuń2016/07/22 18:48:13
zawsze kupowalam a ty robisz..ładniutki :)
jolantaszyndlarewicz
2016/07/26 11:02:27
Przyznam szczerze, ze nie jestem wielbicielką groszku ptysiowego ... ale bardzo, bardzo podoba mi sie za to jego kształt:)