Na dworze coraz cieplej, na duchu robi się lżej, więc i na talerzu więcej lekkości by się chciało. Dlatego naszym stole pojawia się coraz więcej zieleni, warzyw i sałatek. Dzisiaj moja ulubiona ostatnio, bo bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Dla zabieganych doskonała.
Składniki:
- 180 g mieszanki kolorowych sałat
- 100 g roszponki
- 2 kulki mozzarelli
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 duży zielony ogórek
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1,5 łyżki musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- duża szczypta soli
Mieszankę sałat i roszponkę opłukać, dobrze osączyć, przełożyć do miski. Mozzarellę osączyć, pokroić w dużą kostkę. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Ogórka obrać, pokroić w pół lub ćwierć plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Wszystko przełożyć do miski z sałatą.
Składniki sosu włożyć do zakręcanego słoiczka, zakręcić i potrząsać energicznie aż wszystkie składniki się połączą i powstanie sos. Gotowym sosem polać sałatkę w misce, dobrze wymieszać.
Najlepiej podawać od razu.
Dzień dobry, cieszę się,że Pani wróciła;)))
OdpowiedzUsuńgood one
OdpowiedzUsuń