środa, 4 lutego 2009

Racuszki ziemniaczane

Wczoraj zostało mi trochę ziemniaków które ugotowałam na obiad i okazało się, że jest to akurat taka ilość, jaka potrzebna jest do zrobienia tych racuszków. Tym samym nadarzyła się okazja, żeby dołączyć swój przepis do Tygodnia Skandynawskiego, ponieważ jest to potrawa pochodząca z Norwegii.
Jednym ze składników jest tutaj ser. Najlepiej pasuje norweski Jarlsberg lub Ridder. W Polsce chyba raczej trudno kupić takie sery, więc można je zastąpić parmezanem, emmentalerem lub goudą. W moich racuszkach znalazł się ten ostatni. Przepis pochodzi z "Kulinarnego atlasu świata" Gazety Wyborczej.
Placuszki szybko się robi, a smakują rewelacyjnie. Mąż stwierdził, że mógłby je jeść nawet codziennie, a to chyba najlepsza rekomendacja :)




Składniki:
- 40 dag ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 12 dag pokrojonej w kostkę szynki
- 12 dag bułki tartej
- 130 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub dobrze ugnieść. Wsypać do nich 2/3 bułki tartej, szynkę, ser i natkę. Wymieszać łyżką. Dodać śmietanę i rozbełtane jajko, przyprawić solą, pieprzem i gałką, wyrobić ręką na gładką, zwartą masę.
Formować nieduże, okrągłe placuszki (mi wyszło 8 sztuk), panierować je w odłożonej bułce tartej i smażyć na złoto w głębokim oleju.
Podawać z zieloną sałatą lub surówką sezonową.

1 komentarz:


  1. casiapaw
    2009/02/04 22:29:46
    No, cudne są :)
    iis111
    2009/02/04 22:35:27
    U Majanki czeskie racuszki a u Ciebie ziemniaczane:D Podoba mi sie ten przepis i pewnie niedlugo go wyprobuje:)
    edysia79
    2009/02/04 22:58:12
    Casiu dziękuję bardzo :)

    Iwonko polecam jak najbardziej :)
    gudeli
    2009/02/05 07:52:19
    Juz widze, ze to cos dla mnie! Pewnie niedlugo sprobuje!
    atina_bc
    2009/02/05 08:32:50
    Pysznie wyglądaja te racuszki:) Chętnie spróbuję:)
    majanaboxing
    2009/02/05 09:56:58
    Jakie pyszności! :))) Takich racuszków nie jadłam jeszcze .
    Gość: adda73, *.globalconnect.pl
    2009/02/05 10:32:24
    wyglądają bardzo smakowicie, takie chrupiące i ten ser wśrodku, mniam :))
    mietowka22
    2009/02/05 11:06:47
    nigdy nie jadłam takich pyszności, ale chyba czas na próbę :)
    notme-gotuje
    2009/02/06 10:54:38
    Robię podobne, ale bez serka i szyneczki, na ten serek się skuszę. :)

    Pozdrawiam!
    edysia79
    2009/02/06 15:36:23
    Gudeli spróbuj, pyszne są. Ja niedługo zrobię powtórkę :)

    Anitko zachęcam Cię do spróbowania :)

    Majanko ja też jadłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni :)

    Addo właśnie: mniam! ;)

    Miętówko najwyższy czas ;)

    Notme z serkiem spróbuj w takim razie :)
    zemfiroczka
    2009/02/08 17:47:59
    Mmmm i sosik grzybowy do tego :)
    edysia79
    2009/02/10 09:50:19
    Oczko nam smakowały tylko z dodatkiem surówki. Z sosem grzybowym robiłam kiedyś inne placuszki ziemniaczane i potwierdzam, pyszne były :)
    qoopka
    2009/02/10 22:04:03
    albo sos czosnkowy mniam!
    edysia79
    2009/02/11 20:00:11
    Qoopko o sosie czosnkowym nawet nie pomyślałam, ale Twój pomysł mi się podoba :)
    iis111
    2009/02/14 22:46:37
    zrobilam:) bardzo nam smakowaly, a moj maz sie zachwycal do czasu kiedy zjadl ostatniego kotlecika:) Zjedlismy je z sosem grzybowym
    zemfiroczka
    2009/02/15 00:23:03
    Oooo! właśnie! Albo czosnkowy! Zacny pomysł!
    edysia79
    2009/02/15 17:38:00
    Iwonko cieszę się, że tak Wam smakowały :)
    Mój mąż też się nimi zajdał, a ostatnio nawet pytał kiedy znowu zrobię te racuszki.
    Gość: Martka, *.net.stream.pl
    2012/02/14 18:31:29
    Dzisiaj zrobiłam je na obiad - wydaje mi się że masa była trochę za rzadka bo miałam problemy z przewróceniem ich na patelni. Następnym razem dodam więcej bułki tartej bo dzisiaj zrobiłam to "na oko". Ciekawy sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków które nam zostały np. z obiadu.

    OdpowiedzUsuń