piątek, 9 marca 2012

Murzynek z makiem

Wszyscy znają murzynka. Pewnie każdy z Was ma swój ulubiony przepis na to ciasto. Na moim blogu znajdziecie aż pięć wersji murzynka, ale takiej jeszcze nie było. Dodatek maku powoduje, że choć murzynek wygląda zwyczajnie, smakuje inaczej. Smak maku nie dominuje a jedynie dodaje ciastu ciekawego aromatu. Samo ciasto jest bardzo delikatne i puszyste.

Polecam, bo upiekłam je już dwa razy i jeszcze mam ochotę na więcej :)




Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 250 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szklanki wody

- 6 jaj (osobno białka i żółtka)
- 1/2 szklanki suchego zmielonego maku (użyłam gotowego)
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (wedle uznania)


Masło lub margarynę roztopić w rondelku, dodać cukier, kakao, olej i wodę. Podgrzewać mieszając, do uzyskania gładkiej masy (nie gotować). Przestudzić.

Przelać do dużej miski i ucierając mikserem dodawać kolejno po jednym żółtku, mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wymieszać łyżką z pianą ubitą z białek ze szczyptą soli.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50 minut.

Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:


  1. dusiowaa
    2012/03/09 22:39:26
    nie ma to jak murzynki!
    szana-banana
    2012/03/09 23:02:51
    moje ulubione ciasto!!
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com
    majanaboxing
    2012/03/09 23:57:11
    Cudny ten murzynek !:)
    mikimama
    2012/03/10 08:04:43
    Bardzo smakowity! A jak się miewa mały Michaś? Pozwala mamie na pichcenie? Pozdrawiam!
    Gość: kachna2086, 109.255.74.*
    2012/03/10 11:03:27
    ciacho mniam :)))
    jolantaszyndlarewicz
    2012/03/11 07:32:19
    O takim połaczeniu to jeszcze nie słysząłam ...ale bardzo mi się podoba:) Jak się ma Michaś?:)
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2012/03/11 13:20:15
    Mam to ciasto w planach od dłuższego czasu, ale w moim upatrzonym przepisie chyba jest mak nie mielony. Lubię, jak chrupie ;)

    OdpowiedzUsuń