poniedziałek, 12 marca 2012

Zapiekane kotleciki z polędwiczki

Polędwiczka wieprzowa to mięso delikatne, miękkie i chude. Nie wymaga rozbijania, ani długiego smażenia. Dlatego doskonale nadaje się na obiad wtedy, gdy mamy mało czasu, albo nie chcemy spędzić w kuchni zbyt wiele czasu. A może skorzystacie z mojej propozycji przygotowując wielkanocny obiad?




Do przygotowania tego dania użyłam przypraw z linii Kami Specialite. Jeśli wolicie mniej pikantną wersję, zrezygnujcie z pieprzu do przyprawienia mięsa, pozostańcie tylko przy soli i musztardzie.


Składniki (na 4 porcje):
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- sól morska z pieprzem- 80 g sklarowanego masła (użyłam zwykłego)
- musztarda z zielonym pieprzem
- 4 duże plastry szynki
- 150 g sera żółtego (startego na dużych oczkach)


Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i ścięgien, pokroić w 12 jednakowej grubości plastrów. Każdy z nich lekko rozgnieść dłonią (nie rozbijać). Doprawić solą z pieprzem i smażyć na dużym ogniu na roztopionym maśle przez około 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.

Podsmażone kotleciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmarować musztardą. Plastry szynki pokroić w kostkę i ułożyć na mięsie. Posypać serem. Zapiekać w piekarniku przez 4-5 minut, aż ser się rozpuści.

Przed podaniem posypać posiekaną bazylią lub natką pietruszki.




Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Sól i Pieprz" nr 2/2012, ale ja podałam zmodyfikowana przeze mnie wersję.

1 komentarz:


  1. Gość: kachna2086, 109.255.74.*
    2012/03/12 23:22:04
    na sam widok, dostałam ślinotoku :))) super!
    majanaboxing
    2012/03/13 06:47:53
    Smaczne kotleciki :)
    Pozdrawiam.
    dyrdymalki
    2012/03/13 06:53:31
    bardzo smakowite !
    Gość: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/03/13 08:44:54
    wyglądają jak zapiekanki z chlebka :))
    Gość: aniazzielonegowzgorza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/03/13 10:07:32
    Co za szybkie i zapewne smaczne danie, co w przypadku mamy, która opiekuje się maluszkiem bardzo ważne. Chętnie wypróbuję na obiad.
    jolantaszyndlarewicz
    2012/03/13 15:30:23
    Bardzo, ale to bardzo smakowite:)
    chochlikikuchenne
    2012/03/14 20:26:12
    A wiesz co? Dobry pomysl! :))
    Mysle,ze te kotleciki beda wspanialym daniem na Wielaknocny obiadek! :)
    agattekh
    2012/03/18 16:21:57
    Wyglądają pysznie, jaki super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń