środa, 11 grudnia 2013

Ciasto makowo-kokosowe

Kiedy wyjęłam to ciasto z piekarnika poczułam, że to już na prawdę niedługo nadejdą święta. Może to ciasto wymaga trochę więcej pracy niż zwykłe ucierane z makiem czy kokosem, ale zapewniam, że trud się opłaci. Wszystkie warstwy doskonale do siebie pasują, a ich składniki sprawiają, że ciasto będzie wspaniale pasowało na świąteczny stół.

 


Przepis z magazynu "Moje Smaki Życia" nr 12/2013, podaję z moimi zmianami.

Składniki (na formę o wymiarach 23x23 cm):
na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 70 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
na warstwę makową:
  • 200 g maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g rodzynek
na warstwę kokosową:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych

Przygotować kruche ciasto:
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem pudrem. Przesypać na stolnicę. Dodać masło, posiekać na kruszonkę. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części (1/4 i 3/4). Mniejszą część owinąć folią, a większą rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Obydwie części ciasta schłodzić w lodówce.

Przygotować warstwę makową:

mak sparzyć (można go też zalać wrzątkiem i zostawić na kilka godzin), odsączyć na gęstym sitku. Zmielić trzykrotnie. Rodzynki namoczyć przez 5-10 minut w wodzie, a następnie odsączyć.

Jajka ubić z cukrem na puch i razem z proszkiem do pieczenia oraz rodzynkami dodać do maku. Wymieszać dokładnie.
Gotową masę makową wyłożyć na schłodzone kruche ciasto.

Przygotować warstwę kokosową:

białka ubić na pianę ze szczyptą soli i stopniowo dodawać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie sztywna, delikatnie wmieszać łyżką wiórki kokosowe. Masę kokosową wyłożyć na warstwę makową. Wyrównać.
Pozostałą część ciemnego ciasta zetrzeć na warstwę kokosową.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2013/12/11 14:37:42
    Wygląda naprawdę znakomicie i bardzo mnie kusi:)
    Gość: , *.80-202-98.nextgentel.com
    2013/12/11 14:57:28
    wygląda rewelacyjnie:)
    Gość: mafefcia, *.bb.sky.com
    2013/12/11 17:48:36
    A czy to ciasto wyjdzie tez, jesli uzyje gotowej masy makowej?
    majanaboxing
    2013/12/11 21:56:25
    Wygląda smakowicie Edysiu! :)
    gin86
    2013/12/11 21:57:51
    Wygląda wspaniale, takiemu ciastu nie sposób się oprzeć :)
    edyta_rosner
    2013/12/12 10:05:22
    mafefcia z gotową masą makową ciasto też się uda, ale jeśli masa będzie z bakaliami, to wtedy należy pominąć rodzynki i cukier puder (bo gotowa masa jest słodka), ale dać proszek do pieczenia i jajka jak w przepisie. Dodać jajka dobrze roztrzepane lub lekko ubite.
    Gość: mafefcia, *.bb.sky.com
    2013/12/12 21:56:57
    dziekuje slicznie i juz niedlugo wyprobuje :)
    Gość: mata do jogi, 178.218.230.*
    2013/12/19 15:12:56
    Wygląda bardzo smakowicie:)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/12/27 19:58:39
    Edytko podczas Świąt jadłam u Cioci ciasto z makiem i kokosem i smakowało cudownie .... nie było takie jak Twoje, ale stwierdziłam, że mak i kokos to połączenie doskonałe:)

    OdpowiedzUsuń