czwartek, 12 grudnia 2013

Pierożki z kaszą jaglaną i twarogiem

Pierożki dla tych, którzy lubią pieczone pierogi, ale nie mają chęci lub czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić gotowe ciasto francuskie i już można brać się do roboty.
Pierożki smakowały wszystkim, dorosłym i dzieciom, chociaż niektórym może przeszkadzać dość dobrze wyczuwalny aromat miętowy. Można jednak z mięty zrezygnować.
Przepis oryginalny pochodzi ze strony Palce lizać, ja zobaczyłam go u Karoliny. Miałam jednak problem z ilością nadzienia. Karolina napisała, że zużyła więcej niż jeden płata ciasta, a ja chociaż zużyłam całe dwa kawałki, to i tak została mi połowa farszu. Dlatego w moim przepisie podaję składniki nadzienia w zmniejszonych ilościach.


pierożki z kaszą jaglaną i twarogiem

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 płaty nie mrożonego ciasta francuskiego (po 275 g)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 150 g tłustego twarogu
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • masło
  • jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie. Podgrzewać mieszając na średnim ogniu, aż kasza zacznie wydzielać miły, orzechowy zapach. Zalać szklanką wrzątku, garnek przykryć i gotować przez około 20 minut.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Patelnię zdjąć z ognia, dodać miętę i koperek, wymieszać z cebulą. Twaróg rozgnieść widelcem.
W misce wymieszać ostudzoną kaszę, cebulę z ziołami i twaróg. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozwinąć, wycinać koła (o średnicy 8 cm). Na każde kółko nałożyć około łyżeczki farszu, zlepić brzegi. Gotowe pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C i piec przez 20 minut.
Podawać z pomidorami.

1 komentarz:


  1. Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.248.246.66.skyware.pl
    2013/12/12 12:39:09
    Robiłam kiedyś pierogi z kaszą jaglaną i serem, ale w zwykłym cieście (kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/03/pierogi-z-kasza-jaglana-i-serem.html). Te we francuskim wyglądają elegancko :) Muszę kiedyś zrobić :)
    kabamaiga
    2013/12/12 16:33:39
    :)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/12/13 20:44:28
    nie znam ale zapisalam musze zrobic :)
    Gość: piece gazowe, 178.218.232.*
    2013/12/18 14:26:47
    Widziałam już gdzie podobny przepis, straciłam go i jest! Super, dzięki na pewno wykorzystam na święta;)
    panna_malwinna
    2013/12/23 10:10:53
    Edytko, Tobie i Twoim najbliższym chciałabym życzyć zdrowych i wesołych Świąt :)
    asialc1
    2013/12/23 17:04:44
    Muszą być pyszne :-)
    Gość: Alicja, *.dsl.pltn13.pacbell.net
    2013/12/25 16:26:39
    A czy ciasto francuskie może być mrożone i rozmrożone? czy mrożenie w czymś przeszkadza?
    jolantaszyndlarewicz
    2013/12/27 20:00:40
    Uwielbiam kaszę jaglaną:) .... koniecznie muszę kiedyś spróbować takich pierożków, zwłaszcza, że w wersji pieczonej jeszcze ich nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń