Pierożki dla tych, którzy lubią pieczone
 pierogi, ale nie mają chęci lub czasu na przygotowanie zwykłego ciasta 
na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić gotowe ciasto 
francuskie i już można brać się do roboty.
Pierożki smakowały wszystkim, dorosłym i
 dzieciom, chociaż niektórym może przeszkadzać dość dobrze wyczuwalny 
aromat miętowy. Można jednak z mięty zrezygnować.
Przepis oryginalny pochodzi ze strony Palce lizać, ja zobaczyłam go u Karoliny.
 Miałam jednak problem z ilością nadzienia. Karolina napisała, że zużyła
 więcej niż jeden płata ciasta, a ja chociaż zużyłam całe dwa kawałki, 
to i tak została mi połowa farszu. Dlatego w moim przepisie podaję 
składniki nadzienia w zmniejszonych ilościach.

Składniki (na 4 porcje):
- 2 płaty nie mrożonego ciasta francuskiego (po 275 g)
 - 1/2 szklanki kaszy jaglanej
 - 150 g tłustego twarogu
 - 2 cebule pokrojone w kostkę
 - 1 łyżeczka posiekanej mięty
 - 1 łyżeczka posiekanego koperku
 - masło
 - jajko do posmarowania
 - sezam do posypania
 
Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie. 
Podgrzewać mieszając na średnim ogniu, aż kasza zacznie wydzielać miły, 
orzechowy zapach. Zalać szklanką wrzątku, garnek przykryć i gotować 
przez około 20 minut.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na 
nim cebulę. Patelnię zdjąć z ognia, dodać miętę i koperek, wymieszać z 
cebulą. Twaróg rozgnieść widelcem.
W misce wymieszać ostudzoną kaszę, cebulę z ziołami i twaróg. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć, wycinać koła
 (o średnicy 8 cm). Na każde kółko nałożyć około łyżeczki farszu, zlepić
 brzegi. Gotowe pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do 
pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C i piec przez 20 minut.
Podawać z pomidorami.
Podawać z pomidorami.
OdpowiedzUsuńGość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.248.246.66.skyware.pl
2013/12/12 12:39:09
Robiłam kiedyś pierogi z kaszą jaglaną i serem, ale w zwykłym cieście (kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/03/pierogi-z-kasza-jaglana-i-serem.html). Te we francuskim wyglądają elegancko :) Muszę kiedyś zrobić :)
kabamaiga
2013/12/12 16:33:39
:)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/12/13 20:44:28
nie znam ale zapisalam musze zrobic :)
Gość: piece gazowe, 178.218.232.*
2013/12/18 14:26:47
Widziałam już gdzie podobny przepis, straciłam go i jest! Super, dzięki na pewno wykorzystam na święta;)
panna_malwinna
2013/12/23 10:10:53
Edytko, Tobie i Twoim najbliższym chciałabym życzyć zdrowych i wesołych Świąt :)
asialc1
2013/12/23 17:04:44
Muszą być pyszne :-)
Gość: Alicja, *.dsl.pltn13.pacbell.net
2013/12/25 16:26:39
A czy ciasto francuskie może być mrożone i rozmrożone? czy mrożenie w czymś przeszkadza?
jolantaszyndlarewicz
2013/12/27 20:00:40
Uwielbiam kaszę jaglaną:) .... koniecznie muszę kiedyś spróbować takich pierożków, zwłaszcza, że w wersji pieczonej jeszcze ich nie robiłam:)