wtorek, 31 grudnia 2013

Ciasto orzechowo-kokosowe z bakaliami i rumem

Ciasto wpisujące się w klimat świąteczny dzięki zawartości całego mnóstwa bakalii, ale i na sylwestrową noc będzie pasowało, bo bakalie, które są w kremie zostały nasączone szklanką rumu. Jest to więc ciasto tylko dla dorosłych, bo alkohol jest dobrze wyczuwalny.
Należy pamiętać, że przygotowanie tego ciasta trzeba zacząć dwa dni przed planowanym podaniem, bo bakalie muszą się moczyć w rumie przez całą noc, a ciasto smakuje najlepiej i lepiej się kroi również po nocy spędzonej w lodówce. W dniu podania należy wyjąć je z lodówki ok. 15 minut wcześniej, żeby masa bakaliowa i polewa nieco zmiękły, co ułatwia krojenie.
Przepis z blogu Słodka pasja.

 



Składniki (na formę o wymiarach 25x41 cm - mierzone od góry)
na ciasto orzechowe:
  • 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 250 g zmielonych orzechów (laskowych i włoskich)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
na krem bakaliowy:
  • 2 kostki masła (po 200 g)
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 150 g orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 150 g rodzynek
  • 150 g płatków migdałowych
  • 1 szklanka jasnego rumu
na polewę czekoladową:
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • złota posypka

Dzień przed pieczeniem ciasta należy włożyć do miski bakalie przeznaczone do kremu (orzechy, rodzynki i płatki migdałowe) i zalać je szklanką rumu. Przykryć i odstawić na noc.

Przygotowanie ciasta orzechowego:
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce cukier, a potem po jednym żółtku. Wyłączyć mikser. Do ubitej piany dodać zmielone orzechy, kaszę i proszek do pieczenia. Wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez 20-25 minut.

Przygotowanie ciasta kokosowego:
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier. Wyłączyć mikser i do ubitej piany dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką.
Tą samą formę w której piekło się ciasto orzechowe wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić i nałożyć ciasto. Wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut.

Przygotowanie kremu bakaliowego:
bakalie odsączyć na sitku, otrzymany płyn zostawić do nasączenia ciasta.
Miękkie masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce masę krówkową.
Do tak przygotowanej masy dodać bakalie. Wymieszać.

Przygotowanie ciasta:
rum pozostały z namaczania bakalii wymieszać z kieliszkiem wody, nasączyć orzechowe ciasto. Rozsmarować na nim masę bakaliową i przykryć ciastem kokosowym.
Wierzch posmarować polewą otrzymaną z czekolady roztopionej ze śmietaną (czekoladę połamać na kawałki, umieścić w garnku razem ze śmietaną i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż do uzyskania gładkiej błyszczącej polewy). Udekorować złotą posypką.

Całość włożyć do lodówki i schłodzić (najlepiej przez całą noc).

1 komentarz:


  1. Gość: ladylaura, 90.170.94.*
    2013/12/31 11:20:29
    Wspaniałe ciasto z moją ulubioną posypką.
    kabamaiga
    2013/12/31 11:42:17
    Edytko z masą? ;) Hihi.


    Żartuję oczywiście, ślicznie wygląda.
    Gość: kuchcikOla, *.kotun.arxnet.pl
    2013/12/31 17:31:26
    To ciasto na pewno pojawi się na moim świątecznym stole za rok :) Wygląda pysznie :)
    majanaboxing
    2013/12/31 20:51:14
    Mniam, to ciasto wygląda wspaniale.
    Edytko niech Wam się darzy w Nowym Roczku !:)
    Gość: alabog58, *.adsl.inetia.pl
    2014/01/01 18:06:07
    Wspaniałe ciasto ! W opisie blatu kokosowego wkradł się malutki błąd-stopniowo dodajemy cukier, potem mąkę.Pozdrawiam, Alicja.
    gin86
    2014/01/02 03:55:47
    Ta masa bakaliowa musiała być obłędna. W ogóle całe ciasto zapowiada się wyśmienicie :)
    edyta_rosner
    2014/01/02 10:33:26
    Alicjo dziękuję za czujność, przepis już poprawiłam :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/01/13 15:38:07
    Już sam krem wyjadałabym łyżką:) ... cudowne ciasto Edytko:) Wszystkiego dobrego w Nowym roku Kochana:)
    Gość: kinga, *.ip94.fastwebnet.it
    2014/12/08 19:41:49
    Witam.Czy blaszka 25X41 nie jest za duza? W przepisie na "slodkich pasjach" jest 20X35 cm (wymiary autorka podala w komentarzach) ciasto nie bedzie zbyt niskie?
    edyta_rosner
    2014/12/09 12:56:23
    Kinga ponieważ nie mam blachy o takich wymiarach jak autorka blogu Słodka Pasja upiekłam w nieco większej, takiej jak napisałam. Różnica w wymiarach nie jest duża i ciasto wyszło tak wysokie jak widać na moim zdjęciu. Nie jest niskie.
    Gość: kinga, 93.55.53.*
    2014/12/15 17:47:36
    Witam.W przepisie na mase jest "puszka masy kajmakowej" ale o jaka wielkosc tej masy chodzi,bo sa rozne.Pozdrawiam
    edyta_rosner
    2014/12/16 12:20:24
    Kinga puszka o pojemności 400 g.

    OdpowiedzUsuń