sobota, 16 lipca 2016

Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy to w naszym domu nieodzowny dodatek do kremowych zup. Chociaż przygotowanie groszku w domu jest dość pracochłonne, to na prawdę warto poświęcić ten czas, bo z tego przepisu otrzymujemy dość dużo kuleczek, więc na pewno zostanie coś na zapas. No, chyba, że ma się w domu tak jak ja groszkowych łakomczuchów uwielbiających podjadać te słone kuleczki prosto z pudełka ;)




Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:
  • 80g masła
  • 200 g wody
  • spora szczypta soli
  • 170g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ok. 2–3 łyżki wody (opcjonalnie)

Masło, wodę i sól umieścić w niedużym garnku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i ciągle mieszając stopniowo dosypywać mąkę. Nie przerywając mieszania gotować przez około 5-6 minut. Dobrze sparzone ciasto nie powinno przyklejać się do ścianek garnka i łyżki. Masę przełożyć do misy miksera i odstawić do lekkiego przestudzenia na około 10 minut.
Po tym czasie dodawać do masy po jednym jajku cały czas miksując aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą, gładką masę (jeśli masa będzie z byt gęsta, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody). Gotową masę przekładać do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 4-5 mm i wyciskać małe kuleczki o średnicy 6-7 mm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut, aż wyrosną i się ładnie zarumienią. Czasu należy pilnować, żeby kuleczki się nie przypaliły.


1 komentarz:

  1. Gość: pollyzeczzki, *.dynamic.chello.pl
    2016/07/22 18:48:13
    zawsze kupowalam a ty robisz..ładniutki :)

    jolantaszyndlarewicz
    2016/07/26 11:02:27
    Przyznam szczerze, ze nie jestem wielbicielką groszku ptysiowego ... ale bardzo, bardzo podoba mi sie za to jego kształt:)

    OdpowiedzUsuń