Przepis na to ciasto znalazłam podczas 
poszukiwania sposobu zużycia maślanki która została mi w lodówce po 
przygotowaniu naleśników. Ponieważ po raz pierwszy spotkałam się z takim
 zastosowaniem maślanki przepis został wypróbowany natychmiast. Efekt? 
Przepyszne ciasto które długo chyba nie wytrzyma w szafce, zwłaszcza że w
 składzie ma rodzynki uwielbiane przez mojego męża ;) Oto i ono:
   
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru (może być mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
-  1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka posiekanych orzechów i rodzynek (ja dodałam orzechy laskowe i starłam je na maszynce          do       warzyw na dużych oczkach) 
Do
 miski wrzucić najpierw składniki sypkie, wymieszać drewnianą łyżką, 
potem dodać jajko, olej i maślankę i jeszcze raz wszystko dokładnie 
wymieszać łyżką. Nie trzeba miksować, co bardzo mi się podoba, bo mój 
synek nie przepada za odgłosem jaki wydaje mikser :)
Przełożyć do formy keksówki i piec w 180 st.C przez 50 - 60 minut.
Przepis pochodzi ze strony www.gotowanie.wkl.pl zamieściła go tam ilka76 
OdpowiedzUsuńskoraczek
2008/02/22 01:11:30
Witaj. Właśnie Cię ustrzeliłam. Jeśli masz ochotę się pobawić w krótki kwestionariusz, to zapraszam na mojego bloga. Tam znajdziesz wszystkie informacje
usmiecham-sie
2008/02/22 09:55:09
Wydaje się prosta... To ja sobie ten przepis odłożę :)
edysia79
2008/02/26 13:29:43
polecam do wypróbowania, bo ciasto jest na prawdę pyszne :)
marinia
2010/09/04 14:27:36
Przepis okazał się znakomity i prosty. Umieściłam go również na swoim bloku. Takie receptury zasługują na rozpowszechnianie :) Pozdrawiam!
Gość: kasiek, *.ssp.dialog.net.pl
2011/10/26 21:30:19
Bardzo proste ciasto i bardzo dobre! Idealnie pasuje do popołudniowej kawy i co najważniejsze, jeśli ktoś ma malutkiego szkraba w domu, to to ciasto robi się szybko i "cicho":)