niedziela, 17 lutego 2008

Babka cynamonowa na maślance

Przepis na to ciasto znalazłam podczas poszukiwania sposobu zużycia maślanki która została mi w lodówce po przygotowaniu naleśników. Ponieważ po raz pierwszy spotkałam się z takim zastosowaniem maślanki przepis został wypróbowany natychmiast. Efekt? Przepyszne ciasto które długo chyba nie wytrzyma w szafce, zwłaszcza że w składzie ma rodzynki uwielbiane przez mojego męża ;) Oto i ono:

darmowy hosting obrazków


Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru (może być mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka posiekanych orzechów i rodzynek (ja dodałam orzechy laskowe i starłam je na maszynce do warzyw na dużych oczkach)

Do miski wrzucić najpierw składniki sypkie, wymieszać drewnianą łyżką, potem dodać jajko, olej i maślankę i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Nie trzeba miksować, co bardzo mi się podoba, bo mój synek nie przepada za odgłosem jaki wydaje mikser :)
Przełożyć do formy keksówki i piec w 180 st.C przez 50 - 60 minut.

Przepis pochodzi ze strony www.gotowanie.wkl.pl zamieściła go tam ilka76

1 komentarz:


  1. skoraczek
    2008/02/22 01:11:30
    Witaj. Właśnie Cię ustrzeliłam. Jeśli masz ochotę się pobawić w krótki kwestionariusz, to zapraszam na mojego bloga. Tam znajdziesz wszystkie informacje
    usmiecham-sie
    2008/02/22 09:55:09
    Wydaje się prosta... To ja sobie ten przepis odłożę :)
    edysia79
    2008/02/26 13:29:43
    polecam do wypróbowania, bo ciasto jest na prawdę pyszne :)
    marinia
    2010/09/04 14:27:36
    Przepis okazał się znakomity i prosty. Umieściłam go również na swoim bloku. Takie receptury zasługują na rozpowszechnianie :) Pozdrawiam!
    Gość: kasiek, *.ssp.dialog.net.pl
    2011/10/26 21:30:19
    Bardzo proste ciasto i bardzo dobre! Idealnie pasuje do popołudniowej kawy i co najważniejsze, jeśli ktoś ma malutkiego szkraba w domu, to to ciasto robi się szybko i "cicho":)

    OdpowiedzUsuń