piątek, 15 lutego 2008

Zupa pieczarkowa

Znam kilka przepisów na tą zupę, ale ugotowana z tego przepisu najbardziej mi smakuje.

darmowy hosting obrazków

Składniki:
- 50 dag pieczarek
- 1 cebula
- 15 dag serka topionego śmietankowego
- 3/4 litra rosołu (może być z kostki)
- 10 dag śmietany 30% z kartonika
- 3 dag masła
- 4 dag mąki
- sól, pieprz

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać masło, usmażyć na nim cebulę i grzyby (ok. 5 minut).
Przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką, zasmażyć.
Podlać rosołem i śmietaną, zagotować. Dodać serki i cały czas gotując mieszać do rozpuszczenia serków.
Doprawić do smaku.
Podawać z grzankami, lub pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz