wtorek, 29 kwietnia 2008

Szarlotka teściowej

Nazwę dla tego ciasta wymyśliłam sama, a raczej sama dodałam drugi wyraz. Przepis mam właśnie od teściowej, która kiedyś piekła szarlotkę bardzo często. Wtedy nie szczególnie smakowały mi ciasta z takimi wilgotnymi masami, ale że kobieta zmienną jest to teraz przeważnie właśnie takie ciasta piekę. Uwielbiam zapach szarlotki po wyjęciu z piekarnika :)


Składniki:
Ciasto
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 60 dag mąki pszennej
- 1 kostka margaryny (używam Palmy)
- kubek (180g) kwaśnej śmietany
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 1,5 kg jabłek
- 2 garści bułki tartej
- 6 łyżeczek cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki cynamonu (można dodać więcej)


Składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić gładkie ciasto.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z bułką tarta, cukrem i cynamonem.
Ciasto podzielić na dwie równe części, jedną wylepić dno natłuszczonej prostokątnej formy. Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka. Ponieważ ciasto jest miękkie i bezpośrednio na jabłkach nie da się rozsmarować, z górną warstwą radzę postąpić tak: przygotować papier do pieczenia o wielkości formy w której pieczemy szarlotkę. Papier wylepić ciastem, odwrócić do góry nogami i ciasto położyć na jabłkach. Odlepić papier.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godziny w temp. 180°C 

1 komentarz:


  1. usmiecham-sie
    2008/04/29 19:14:04
    Piękna wyszła. I jaka równiutka :)
    majanaboxing
    2008/04/30 10:29:10
    Slicznie Ci wyszla :) Biore przepsi :) taka apetyczna ,ze mam ochote na taki kawałeczek. Lubie szarlotke :)
    edysia79
    2008/04/30 10:37:27
    Starałam się żeby wyszła ładna i smaczna :)

    Majanko spróbuj, jest naprawdę pyszna, kawałeczek wysłać priorytetem? ;)
    cuda.wianki
    2008/04/30 20:56:04
    piekna!! zapisuje bez dwoch zdan i pozdrawiam tesciowa :-)
    majanaboxing
    2008/04/30 22:26:37
    Poprosze priorytetem! :) Koniecznie ! I ja tez pozdrawiam tesciową :)
    eda-1
    2008/05/04 17:56:03
    Ze wszystkich ciast najbardziej lubię makowiec (najlepiej smakuje mi zimą) i szarlotkę (przez cały rok), więc na pewno wypróbuję ten przepis:)))
    edysia79
    2008/05/05 13:36:27
    Edytko spróbuj, polecam :)

    Teściowa została wczoraj pozdrowiona od Was ;)
    wedelka
    2008/05/05 15:02:09
    Śliczna wyszła ta szarlotka :) Bardzo podobną piecze i moja teściowa ;) Może kiedyś ją zadziwię i zrobię taką sama? Przepis w każdym bądź razie zanotowany :) Pozdrawiam :)
    Gość: bejbi000, 94.254.143.*
    2010/08/19 20:28:25
    Wlasnie ide robic,zobaczymy:)
    Gość: andzieek, *.waldex.3s.pl
    2010/12/18 15:44:01
    Jakie wymiary miała Twoja blacha?
    edysia79
    2010/12/20 12:23:06
    Andzieek to jest standardowa duża prostokątna blacha, o wymiarach 37x23 cm (mierzone u dołu)
    domowa_kawiarenka83
    2012/08/12 12:24:26
    Witaj Edyto:)

    Już od ponad pół roku odwiedzam Twój blog i skorzystałam z wielu przepisów, za które dziękuję. Szczególnie przypadła mi do gustu ta szarlotka, gdyż bardzo podobną piekła kiedyś moja babcia. Bardzo podoba mi sie również sposób w jaki prowadzisz blog, da się z niego wyczuć ciepło i rodzinną atmosferę, czasem wydaje mi się, że jestem gościem i siedzę "Przy kuchennym stole". Od niedawna sama prowadzę blog, na który serdecznie zapraszam: moja-domowa-kawiarenka.blogspot.com/. Mile widziane są wszelkie sugestie i wskazówki, gdyż cały czas się uczę i pewnie jeszcze sporo błedów popełniam, ale co najwazniejsze, gotowanie i blogowanie sprawia mi ogromną radość, a może komuś przyda się któryś z wypróbowanych przeze mnie przepisów.

    pozdrawiam ciepło
    Magda

    OdpowiedzUsuń