Długo mnie nie było, ale od dziś mam zamiar nadrobić zaległości :)
Na
 pierwszy ogień idzie ciasto które upiekłam wczoraj. Jestem chora i na 
nic nie mam siły, ale ciasto na polepszenie humoru zawsze się przyda, 
zwłaszcza jeśli jest to ciasto z czekoladą ;)
   
Składniki:
- 10 dag czekolady deserowej (użyłam mlecznej)
- 35 dag margaryny
- 30 dag cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 4 jaja 
- 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 45 dag mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki żelatyny
- 25 dag półtłustego białego sera
- 200 ml śmietany kremówki
- szczypta soli
   
Czekoladę
 podzielić na kostki, roztopić w kąpieli wodnej. 25 dag margaryny 
zmiksować z 20 dag cukru       i 1 cukrem wanilinowym, kolejno dodawać 
po jednym jajku. Stopniowo dodawać kwaśną śmietanę             i 
przestudzoną stopioną czekoladę. 30 dag mąki wymieszać z 2 łyżkami kakao
 i proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować. 
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy.
Przygotować
 kruszonkę: do dwóch misek wsypać podzieloną na pół pozostałą mąkę, po 
dwie łyżki cukru pudru i szczyptę soli. Do jednej miski dodać jeszcze 1 
łyżkę kakao. Każdą z mieszanek polać pozostałą stopioną margaryną i 
szybko zagnieść kruszonkę. Na przemian posypywać ciasto jasną i ciemną 
kruszonką.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 180°C.
Upieczone
 i ostudzone ciasto przekroić w poprzek na 3 części. Przygotować masę: 
żelatynę rozpuścić      w niepełnej szklance gorącej wody. Ser utrzeć z 
pozostałym cukrem, wymieszać z ostudzoną żelatyną,      a następnie z 
ubitą śmietaną. Kremem przełożyć placki, wstawić na dwie godziny do 
lodówki. 
 
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2008/04/19 09:47:13
No Edysiu, usprawiedliwona jest Twoja nieobecnosc tymze ciastem, wyglada przecudnie ! :) Pozdrawiam serdecznie.