piątek, 31 lipca 2009

Zupa zabielana

Warzywna, lekka i bardzo letnia zupa. Zawsze o tej porze roku pojawia się na naszym stole.


 
 
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 3 marchewki
- garść fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki
- koperek
- sól

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie półplasterki, strączki fasolki pokroić na trzy części, kalafior podzielić na różyczki.

W osolonym wrzątku podgotować przez 10 minut fasolkę, potem dodać resztę warzyw i gotować jeszcze 15-20 minut.

Jogurt wymieszać z mąką, dodać do zupy, doprowadzić do wrzenia, zestawić, przyprawić do smaku, posypać siekanym koperkiem.

1 komentarz:


  1. szarlotek
    2009/07/31 10:33:10
    Całe wieki nie jadłam takiej zupy :) U nas zupy, to tylko ja jadam i nie mam dla kogo gotować :(
    majanaboxing
    2009/07/31 10:51:18
    Baaardzo lubię taką zupkę ! Letnia, pyszna. :)))
    blue_megi
    2009/07/31 10:55:13
    uwielbiam taką zupę :)))
    kasiaaaa24
    2009/07/31 11:01:55
    U mnie taka zupa jest bardzo często w okresie letnim. Uwielbiamy kalafiora pod każdą postacią.
    fiolka-fiolunka
    2009/07/31 11:12:41
    Taka zupka i u mnie na stole często ląduje :P jest bardzo smaczna i przede wszystkim idealna na lato, bo ma zdrowe warzywka :)
    malgorzata.dz
    2009/07/31 19:00:41
    Z koperkiem to każdą zupę pochłonę. :) Uwielbiam takie. :)
    iis111
    2009/07/31 19:46:11
    takie zupki to ja lubie:)
    blk21
    2009/08/01 12:01:50
    nie jadłam, ale chyba muszę spróbować :D
    olciaky
    2009/08/12 18:20:08
    Moja mamuśka często taką robi-ale zimą:P!

    OdpowiedzUsuń