sobota, 16 marca 2013

Waniliowa babka lukrowana

To ciasto ma jedną zasadniczą wadę: za szybko się je zjada. Upiekłam je wczoraj wieczorem, dziś polukrowałam, a teraz zostało jej już nieco mniej niż połowa. Juto na pewno zjemy resztę i w poniedziałek czeka mnie kolejne pieczenie. Może tym razem sernik?
Babka nie należy do puszystych, jest raczej zwarta, ale dzięki temu nie kruszy się za bardzo i na pewno szczególnie zasmakuje dzieciom.


Składniki:
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • duża szczypta kurkumy

Jajka wbić do miski i ubijać ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier puder wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem oraz ziarenkami z połowy laski wanilii. Kiedy masa będzie puszysta, zmniejszyć obroty miksera i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wlać stopione i przestudzone masło.
Ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i z połowy wycisnąć sok. Dodać do ciasta i miksować jeszcze przez chwilę.

Ciasto jest dość rzadkie.

Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.

Zimne ciasto oblać lukrem przygotowanym z podanych składników (jeśli będzie za gęsty, można dolać więcej soku z cytryny lub gorącą wodę). Odstawić do zastygnięcia.



WPIS KOMERCYJNY

1 komentarz:


  1. skaleczkaa
    2013/03/16 20:17:26
    kurcze tylko gdzie ja takie wymyślne przyprawy znajdę :( spróbuje w naszym polskim sklepie, a jak nie to powiem mamie by mi podesłała bo mnie zaciekawiłas nimi :D a ciasto jak zwykle wygląda apetycznie ;)
    Gość: magma, *.ip4.artcom.pl
    2013/03/16 23:08:56
    smakowicie wygląda:)
    karmel-itka
    2013/03/17 03:14:33
    cieszę się na Wielkanoc, okres bab i serników..
    piękna i pyszna dziś u Ciebie!
    abbra
    2013/03/17 11:11:39
    Pięknie się prezentuje ! :)
    alohaskarbie
    2013/03/17 12:54:55
    Haa! Masz racje, szybkie znikanie, to zasadnicza wada dobrych wypieków :) Ale jak to fajnie muska ego, że tak wszystkim smakuje :) Babka wygląda perfekcyjnie :)
    izaa_a
    2013/03/17 16:25:22
    idealnie wygląda
    jolantaszyndlarewicz
    2013/03/17 22:01:47
    Lubie takie szybko znikające ciasta, znak że pyszne sa:). Edytako, a czy ta babka nalezy do tych wilgotnych czy raczej suchszych? buziolek
    edysia79
    2013/03/18 10:51:17
    Dziękuję za wszystkie komentarze :)

    Jolu ciasto jest raczej wilgotne. Takie w sam raz do małej łapki, bo niebyt się kruszy ;)
    gin86
    2013/03/19 16:48:30
    Wygląda bosko :)
    Gość: karolkaaag, *.koba.pl
    2013/03/20 11:08:16
    Akurat jem babkę. Smaczna, ale moja wyszła dużo ciemniejsza.

    OdpowiedzUsuń