To ciasto ma jedną zasadniczą wadę:
za szybko się je zjada. Upiekłam je wczoraj wieczorem, dziś
polukrowałam, a teraz zostało jej już nieco mniej niż połowa. Juto na
pewno zjemy resztę i w poniedziałek czeka mnie kolejne pieczenie. Może
tym razem sernik?
Babka nie należy do puszystych, jest
raczej zwarta, ale dzięki temu nie kruszy się za bardzo i na pewno
szczególnie zasmakuje dzieciom.
Składniki:
- 250 g masła (stopionego i ostudzonego)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 1 cytryna
- 1/2 opakowania Cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
- 1/2 laski wanilii Kamis Specialite
- szczypta soli
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- duża szczypta kurkumy
Jajka wbić do miski i ubijać ze szczyptą
soli, stopniowo dosypując cukier puder wymieszany z cukrem z prawdziwą
wanilią i kardamonem oraz ziarenkami z połowy laski wanilii. Kiedy masa
będzie puszysta, zmniejszyć obroty miksera i nie przerywając ucierania
dodawać po łyżce przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wlać stopione i
przestudzone masło.
Ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i z połowy wycisnąć sok. Dodać do ciasta i miksować jeszcze przez chwilę.
Ciasto jest dość rzadkie.
Ciasto jest dość rzadkie.
Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.
Zimne ciasto oblać lukrem przygotowanym z
podanych składników (jeśli będzie za gęsty, można dolać więcej soku z
cytryny lub gorącą wodę). Odstawić do zastygnięcia.
WPIS KOMERCYJNY
OdpowiedzUsuńskaleczkaa
2013/03/16 20:17:26
kurcze tylko gdzie ja takie wymyślne przyprawy znajdę :( spróbuje w naszym polskim sklepie, a jak nie to powiem mamie by mi podesłała bo mnie zaciekawiłas nimi :D a ciasto jak zwykle wygląda apetycznie ;)
Gość: magma, *.ip4.artcom.pl
2013/03/16 23:08:56
smakowicie wygląda:)
karmel-itka
2013/03/17 03:14:33
cieszę się na Wielkanoc, okres bab i serników..
piękna i pyszna dziś u Ciebie!
abbra
2013/03/17 11:11:39
Pięknie się prezentuje ! :)
alohaskarbie
2013/03/17 12:54:55
Haa! Masz racje, szybkie znikanie, to zasadnicza wada dobrych wypieków :) Ale jak to fajnie muska ego, że tak wszystkim smakuje :) Babka wygląda perfekcyjnie :)
izaa_a
2013/03/17 16:25:22
idealnie wygląda
jolantaszyndlarewicz
2013/03/17 22:01:47
Lubie takie szybko znikające ciasta, znak że pyszne sa:). Edytako, a czy ta babka nalezy do tych wilgotnych czy raczej suchszych? buziolek
edysia79
2013/03/18 10:51:17
Dziękuję za wszystkie komentarze :)
Jolu ciasto jest raczej wilgotne. Takie w sam raz do małej łapki, bo niebyt się kruszy ;)
gin86
2013/03/19 16:48:30
Wygląda bosko :)
Gość: karolkaaag, *.koba.pl
2013/03/20 11:08:16
Akurat jem babkę. Smaczna, ale moja wyszła dużo ciemniejsza.