W naszej diecie jest stanowczo za mało
ryb. Staram się to jakoś nadrabiać. Dlatego coraz częściej, a zazwyczaj
co piątek, kupuję wędzoną makrelę. Najlepiej smakuje mi z domową bułką i
masłem, ale wyszukuję też różne pomysły na jej inne wykorzystanie. Na
przykład w takiej sałatce.
Przepis z blogu Niebieska Pistacja.
Składniki:
- 1 duża wędzona makrela
- 100 g ryżu
- 1 czerwona cebula
- 3 jajka
- 5-6 ogórków konserwowych lub kiszonych
- pęczek szczypiorku (nie miałam)
- sól, pieprz
- olej lub oliwa
- chili w proszku
Ryż ugotować na sypko, jajka na twardo. Ostudzić.
Ogórki pokroić w kostkę, jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w cienkie piórka. Szczypiorek posiekać.
Ogórki pokroić w kostkę, jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w cienkie piórka. Szczypiorek posiekać.
Do miski wsypać ryż, ogórki, jajka,
cebulę, szczypiorek i obraną z ości, podzieloną na cząstki makrelę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chili, skropić olejem lub oliwą.
Wymieszać.
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez 3-4 godziny.
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez 3-4 godziny.
OdpowiedzUsuńzauberi
2013/03/01 09:07:50
Cieszę się, że wypróbowałaś przepis :), smakowicie u Ciebie wygląda ta sałatka! Pozdrawiam :)
Gość: Zuza, *.ssp.dialog.net.pl
2013/03/01 12:27:10
wygląda smacznie :) uwielbiam ryby
izaa_a
2013/03/01 13:31:07
podobną robiła moja mama tylko bez ryzu
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/03/01 16:54:02
robie podobna i baaardzo wszyscy ja lubią ,narobilas mi znowu smaka..
jolantaszyndlarewicz
2013/03/02 07:59:04
Fajny pomysł na makrelę .... mój Połówek najbardziej lubi ją w postaci pasty do chleba, ale musze mu pokazać tą sałatkę:) buźka
luckatwarz
2013/03/02 14:28:12
Zawsze smakowita wędzona ryba, ale w wersji z ryżem nie próbowałam. Już wiem co będzie na kolację :)