Za oknem widać już pierwsze oznaki
wiosny, ale w mojej kuchni królują jeszcze potrawy ciepłe, rozgrzewające
i sycące. Na sałatki jeszcze przyjdzie czas.
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 150 g chudego wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 średnich ziemniaków
- sól, pieprz, majeranek
- siekana natka pietruszki
Fasolę odsączyć.
Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Boczek pokroić w kostkę.
W garnku zagotować 1 litr wody, wrzucić marchewkę i ziemniaki, przykryć i gotować przez około 15 minut (aż zmiękną). Dodać fasolę oraz majeranek i gotować jeszcze przez 5 minut.
Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, dodać cebulę oraz czosnek i zeszklić. Przełożyć do garnka z zupą, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.
Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Boczek pokroić w kostkę.
W garnku zagotować 1 litr wody, wrzucić marchewkę i ziemniaki, przykryć i gotować przez około 15 minut (aż zmiękną). Dodać fasolę oraz majeranek i gotować jeszcze przez 5 minut.
Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, dodać cebulę oraz czosnek i zeszklić. Przełożyć do garnka z zupą, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2013/03/05 15:15:19
Jak ja lubię zupy w takich kubkach ....kojarza mi się z domem moich Dziadków: ) .... a foasolówkę uwielbiamy:) buziolek
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/03/05 18:16:27
dawno nie jadłam fasolowej a dodanie puszki skraca przygotowanie-musze zrobić
izaa_a
2013/03/06 09:05:54
bardzo lubię taki zupy ;)
Gość: Kulinarnyblog.pl, 178.73.10.*
2013/03/08 16:24:31
W tym kubeczku wygląda bosko. A ja zachęcam do zupy fasolowej mojej Madzi.
janiolka
2013/03/11 09:21:14
dołączam się do fanów zup w metalowych kubkach emaliowanych. mi się kojarzą z wakacyjnymi wyprawami pod namiot.