środa, 13 stycznia 2016

Dyniowe ciastka z czekoladą

Miękkie ciastka z dynią i czekoladą. Dla wszystkich ciasteczkowych łasuchów.







Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka posiekanej kandyzowanej skorki pomarańczowej
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól.
Masło utrzeć na puch, dodać cukier, dynię i mieszankę z mąką. Pod koniec ucierania dodać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową.
Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciastka podczas pieczenia nieco się rozpływają, zachować między porcjami spore odległości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 8-10 minut na złoty kolor. Ostudzić na kratce.



1 komentarz:


  1. Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2016/01/13 19:09:00
    Fajne. Niezbyt skomplikowane i pyszne :)
    majanaboxing
    2016/01/13 21:55:23
    Mniam, smakowite ciasteczka !:)
    jolantaszyndlarewicz
    2016/01/14 15:17:00
    Edytko pyszne musza być te ciasteczka .... porywam przepis:)
    abbra
    2016/01/16 19:10:23
    Rzadko kupuję dynię - a szkoda, bo tyle dobrych rzeczy można z niej wyczarować.
    Twoje ciasteczka Edytko są tego dowodem :)

    OdpowiedzUsuń