- 400 g makaronu (u mnie świderki)
 - szczypta soli
 - 1 łyżeczka oleju
 - 300 g brokułów
 - 2 łyżki bułki tartej
 - 60 g drobno startego żółtego sera
 - 50 g masła lub oleju
 - 3 łyżki płatków migdałowych
 
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oleju. Odcedzić, przelać zimną wodą.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować bez przykrycia prze około 3-4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Wymieszać z bułką tartą i serem.
Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować masłem lub olejem. Przełożyć do niego makaron oraz brokuły z serem i bułką tartą. Lekko przemieszać, posypać płatkami migdałów.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz