czwartek, 13 marca 2008

Potrawka z kurczaka

To danie często gości na naszym stole. Jest w nim sporo marchewki którą z wielkim apetytem zajada mój synek :)


Składniki:
- 3 piersi kurczaka
- 500g marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1/4 litra bulionu drobiowego (ja dodaję więcej, bo wszyscy lubimy dużo sosu :))
- 1/2 szklanki śmietany 30% UHT
- sól i pieprz

Mięso pokroić w niedużą kostkę, cebule posiekać, marchewki pokroić w cienkie półplasterki.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso. Kiedy stanie się białe, wsypać cebule i marchewkę, chwilę razem smażyć. Potem wlać bulion i dusić pod przykryciem aż marchewka stanie się miękka. W razie potrzeby można dolać wody.
Zestawić z ognia, mieszając dolewać śmietanę, wymieszać. Gotować mieszając jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku, podawać z ryżem.

1 komentarz:


  1. agagalas2
    2008/03/21 14:15:52
    Wczoraj zrobiłam to jedzonko i naprawdę pycha:). Takie coś proste i delikatne w smaku.
    edysia79
    2008/03/21 16:11:27
    Cieszę się że smakowało :) Dziękuję za komentarz :)
    Gość: sylwka, *.chelmnet.pl
    2010/01/21 16:11:37
    bardzo dobre .delikatne w smaku
    edysia79
    2010/01/21 21:53:41
    Sylwka dziękuję, cieszę się że smakowała :)

    OdpowiedzUsuń