Ten przepis długo za mną chodził no i
w końcu doczekał się wypróbowania. Placuszki wyszły na prawdę dobre, a
dzięki kolorom kukurydzy i groszku jakoś tak wiosennie się na chwilę
zrobiło ;)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki groszku (ja użyłam ugotowanego groszku mrożonego)
- 10 dag chudej szynki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- tarty żółty ser do posypania
Żółtka oddzielić od białek, dodać
szczyptę soli i pieprzu, utrzeć z mąką dodając po łyżce jogurtu
(najlepiej ucierać mikserem, bo ciasto jest gęste i lepiące). Białka
ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Kukurydzę i
groszek osączyć z zalewy, wsypać do ciasta razem z pokrojoną w kostkę
szynką, dokładnie wymieszać.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką placki,
smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Ciepłe posypać serem.
Można też polać keczupem.
OdpowiedzUsuńcasiapaw
2008/03/04 12:54:22
robiłam kiedyś takie placuszki, z bardzo podobnego przepisu, i potwierdzam że są pyszne! i uroczo kolorowe :)
usmiecham-sie
2008/03/08 19:32:25
Ja też ostatnio robiłam placuszki, w zasadzie naleśniki i słodkie, ale placuszkowate.
Podoba mi się idea robienia placuszków nie tylko ziemniaczanych, ale z różnych rzeczy. Te kojarzą mi się wiosennie, bo z zielonymi groszkami :)
igo53
2009/04/16 21:34:43
Placuszki smaczne, można się nimi pochwalić się przed znajomymi ,bo są wiosenne
ninn17
2009/12/09 15:38:49
fajne te placuszki :) ja sypnelam lyzeczke proszku do pieczenia i puchate mi wyszly :)
jem z sosem majo-jogo :D
przepis laduje w zeszycie