W
naszym domu ciasta na Święta Bożego Narodzenia zawsze zawierały mak,
ser, miód, orzechy i inne bakalie. Nie wszystkie na razem jednym cieście
oczywiście, ale mama zawsze piekła ich kilka. Dlatego moją pierwszą
propozycją w ramach kolejnej akcji zorganizowanej przez Olgę, czyli Kuchni Świątecznej i Noworocznej jest
ciasto orzechowe z miodem. Jest dokładnie takie, jak mówi jego nazwa,
czyli bardzo orzechowe, a przy tym puszyste i delikatne. Bardzo smaczne.
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag orzechów laskowych
- 15 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 20 dag masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
na lukier:
- 15 dag cukru pudru
- 2-3 łyżki winiaku (ja użyłam gorącej wody)
- kilka orzechów do dekoracji
Orzechy zemleć lub zetrzeć na drobnych oczkach w maszynce do jarzyn tak jak ja.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, miodem i solą na puszystą masę. Nadal ubijając wbijać kolejno jajka. Następnie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy, wlać mleko. Dokładnie zmiksować wszystkie składniki.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy keksowej, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 60 minut. Wyjąć, zostawić do ostygnięcia.
Z cukru pudru i winiaku lub gorącej wody utrzeć lukier, polać nim zimne ciasto. Udekorować orzechami.
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag orzechów laskowych
- 15 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 20 dag masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
na lukier:
- 15 dag cukru pudru
- 2-3 łyżki winiaku (ja użyłam gorącej wody)
- kilka orzechów do dekoracji
Orzechy zemleć lub zetrzeć na drobnych oczkach w maszynce do jarzyn tak jak ja.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, miodem i solą na puszystą masę. Nadal ubijając wbijać kolejno jajka. Następnie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy, wlać mleko. Dokładnie zmiksować wszystkie składniki.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy keksowej, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 60 minut. Wyjąć, zostawić do ostygnięcia.
Z cukru pudru i winiaku lub gorącej wody utrzeć lukier, polać nim zimne ciasto. Udekorować orzechami.
OdpowiedzUsuńgrumko
2008/12/20 05:07:51
Jestem właśnie w czasie porannego obchodu po blogach i muszę przyznać, że tak klimatycznie to już dawno nie było. Fajny pomysł miała Olga z tą zabawą. Choć do Wigilii zostały jeszcze cztery dni to już teraz czuję ten świąteczny klimat kulinarny i to również dzięki Twojemu ciastu! Pozdrawiam!
atina_bc
2008/12/20 08:37:19
Ciasto jak najbardziej w moich smakach - bo ja wielbicielem orzechów jestem;) Edysiu ale klimat jaki zrobiłaś tym zdjęciem - cudowny! Pięknie przygotowane zdjęcie:) Grumko ma rację - czuje sie świąteczny klimat:) Pozdrawiam serdecznie:)
majanaboxing
2008/12/20 09:42:03
Och cudowne Edysiu! Musi być pyszne, uwielbiam orzechy, to dla mnie zapach świąt, jak cynamon, imbir, przyprawa korzenna czy pomarancze. Edysiu - piękne zdjęcie! :)) Pozdrawiam.
abbra
2008/12/20 12:31:37
Śliczne ! I ciasto piękne i apetyczne , i zdjęcie też - zimowo-świąteczne :)
notme-gotuje
2008/12/20 17:35:59
Edysiu robisz bardzo ladne ciasta i to Ci pieknie wyszlo! Uwielbiam orzeszki. :)
Pozdrawiam!
saurelin
2008/12/20 18:48:00
Edysiu przepiekne po prostu :)
casiapaw
2008/12/20 21:32:40
Przepiękne! I bardzo świątecznie wygląda :)
gudeli
2008/12/21 09:53:49
Wyglada swietnie i kusi mnie zeby go w tym roku sprobowac!
olalala77
2008/12/21 11:08:22
Jestem pod wrażeniem ;)! Cudowne ciasto i piękne zdjęcie. No i czego chcieć więcej :)?
Aaa, no może kawałeczka na spróbowanie...
edysia79
2008/12/21 15:52:03
Andrzeju ja dopiero teraz zaczynam czuć świąteczny nastrój i to też zasługa tych wszystkich świątecznych wpisów na blogach :)
Anitko ja też jestem wielbicielką orzechowych smaków :) Cieszę się, że zdjęcie się podoba :))
Majanko, Agatko, Casiu dziękuję :)
Abbro starałam się trochę takiego właśnie zimowo-świątecznego nastroju wnieść na blog, cieszę się, że mi się udało :)
Notme dziękuję :) Ciasta chyba najładniej mina zdjęciach wychodzą...
Gudeli masz jeszcz trochę czasu do końca roku ;)
Olu dziękuję :) Niestety ciasto już zjedzone, ale upiekłam następne ;)
Gość: zbyszek, *.centertel.pl
2008/12/22 14:54:48
super jedzenie ale malo
zemfiroczka
2008/12/23 19:35:18
Ten lukier niczym zapowiedź śniegu, który jeszcze nie spadł ;)
Wesołych i smacznych!
pozdrówka!
Gość: aga, *.48-82-r.retail.telecomitalia.it
2010/11/23 10:36:40
ciasto naprawede przepyszne pieklam juz 5 razy i zawsze szybko znika ze stolu
edysia79
2010/11/23 22:08:49
Aga już 5 razy? Na prawdę musiało zasmakować ;)
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie!
dodista48
2010/12/18 21:33:34
Twoje ciasto wyglada swietnie, mi niestety wyszedl okropny zakalec mimo tego, ze wszystko zrobilam jak w przepisie:(
edysia79
2010/12/20 12:24:24
Dodista szkoda że się nie udało :(
mnie też czasem zdarza się zakalec niestety ;)
Gość: Kamila, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/11/12 11:19:41
Bardzo lubię ciasta orzechowe. Twojego przepisu też na pewno spróbuję :)