wtorek, 17 marca 2009

Zupa koperkowa z drobiowymi kluseczkami kładzionymi

Od tego tygodnia postanowiłam sobie, że będę gotować dwudaniowe obiady, żeby synek przed popołudniową drzemką i po obudzeniu mógł zjeść coś ciepłego i treściwego. Zobaczymy jak długo uda mi się wytrwać w tym postanowieniu, bo jak z tych niecierpliwych i raczej nie wytrwałych jestem ;-)
 
Wzięłam więc dziś segregator z przepisami na zupy do ręki i pierwszy wypróbowany, ale jeszcze tutaj nie pokazywany był właśnie na zupę koperkową z kluseczkami. Wszystkie składniki miałam w domu i bardzo dobrze, bo padający śnieg z deszczem skutecznie zniechęcił mnie do wyjścia do sklepu. Zupa została ugotowana, dziecko nakarmione i śpi, więc pierwszy dzień realizacji postanowienia mogę odkreślić :-)
 
 
Składniki
zupa:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- pół pęczka koperku
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 torebka ryżu
- śmietana 12%
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz

kluseczki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Łyżkę mąki podsmażyć na maśle, następnie do zasmażki wsypać posiekany koperek i dusić przez chwilę. Wlać bulion, zagotować.
W międzyczasie przygotować masę na kluseczki: mięso pokroić w kostkę, zmielić w blenderze, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i mąką, delikatnie posolić. Wymieszać dokładnie na dość zwartą masę która łatwo da się formować.

Dwie łyżeczki moczyć we wrzącej zupie i formować z ich pomocą niewielkie kluseczki z przygotowanego ciasta. Wkładać je od razu do zupy. Kiedy wszystkie kluseczki wypłyną do góry, dodać osobno ugotowany ryż i śmietanę. Wszystko razem zagotować i doprawić do smaku.

1 komentarz:


  1. aga-aa
    2009/03/17 16:24:30
    te kluseczki bardzo mnie intrygują
    majanaboxing
    2009/03/17 16:34:51
    Piękna, pyszna zupka ! Kluseczki drobiowe, wow! :)) Znając moje dziecię to koperkowej by nie ruszyło, ale ja jak najbardziej!:))
    Gość: nina, 195.93.211.*
    2009/03/17 18:55:53
    mięso do klusek ma być surowe czy ugotowane?
    edysia79
    2009/03/17 19:50:34
    Aga kluseczki można też dodać do innej zupy, bo do tej to ja je sama dodałam ;)

    Majanko dziękuję za komplementy dla zupki, potwierdzam że jest pyszna :)
    Kluseczki można zrobić z jakimś sosem na przykład zamiast dodawać je do zupy.

    Nino mięso ma być surowe.
    blue_megi
    2009/03/17 21:10:10
    koperkowa to jedna z moich ulubionych zup- gęsta, z dużą ilością śmietany, pachnąca świeżutkim koperkiem... eh rozmarzyłam się ;)
    iis111
    2009/03/17 21:27:31
    jak ja rzadko gotuje zupy, ale chyba czas to zmienic;)
    casiapaw
    2009/03/17 22:41:31
    Wygląda pysznie! Wyobrażam sobie jak pachnie i jaka musi być delikatniusia :)
    atina_bc
    2009/03/18 09:27:08
    Pysznie wygląda:)
    ugotujmy
    2009/03/18 14:25:18
    ależ z tego synka to szczęściarz:-)
    gosiab_3
    2009/03/18 14:32:14
    kochamy zupke koperkowa,bardzo czesto ja robie,ale ze zwyklymi lanymi kluseczkami,musze wyprobowac takie kluseczki:)
    majanaboxing
    2009/03/19 19:17:20
    Edysiu u mnie czeka na Ciebie zaproszenie do łancuszka czytelniczego, oczywiście, jesli masz ochotę, nic na siłe :)) Pozdrówki :**
    Gość: Kuchasia, *.waw.sa.gov.pl
    2009/03/20 09:19:45
    Edysiu zupka wygląda przepysznie :) nominowałam Cię do Kreativ Blogger Award pozdrawiam serdecznie
    mag-43
    2009/03/20 09:46:57
    no rzeczywiście zupka pychota, powiedziałbym właśnie taka dziecięca. Moje pociechy gdy były młodsze to właśnie takie menu preferowały
    edysia79
    2009/03/21 20:10:34
    Dziękuję za wszystkie miłe słowa dla zupki, zachęcam do jej spróbowania :)

    Majanko i Kuchasiu dziękuję serdecznie za nominację, jutro postaram się opublikować notkę na ten temat :)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Gość: basia, *.chello.pl
    2010/06/24 18:02:41
    A dziś "popełniona "została ta Zupka z myślą dla mojego Wnusia - kluseczki tak dobre że klękajcie narody. Dziękuje za kolejny przepis, a przede wszystkim za tego bloga - za tydzień rozpoczynam urlop to dopiero będę się "wyżywać".
    edysia79
    2010/06/24 22:57:11
    Basiu ciesze się bardzo, ja tą zupę, tak jak napisałam, ugotowałam z myślą o moim synku, więc to wspaniale że i Twojemu wnusiowi smakowała :)
    A na urlop moje przepisy polecam jak najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń