wtorek, 16 listopada 2010

Bułeczki z fetą i ziołami

Nie tylko jeśli chodzi o coś słodkiego mam ochotę na małe wypieki, ale tak samo jest w przypadku pieczywa. Jeśli nie chce mi się iść po nie do sklepu - co, jak już wiecie czasem mi się zdarza ;), wyciągam z lodówki lub zamrażalnika drożdże i zabieram się za pieczenie bułek.

Na przykład takich jak te. Z zarumienioną cebulką, fetą i pachnącymi ziołami. Nie wymagające już żadnych więcej dodatków. Smaczne na ciepło i na zimno. Doskonałe do popijania gorącym barszczem czerwonym.




Składniki
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- niepełna szklanka letniego mleka
- 4 żółtka
- 100 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 1/2 łyżeczki soli

wierzch:
- 200 g sera feta
- 100 g cebuli
- 2 łyżki oleju do smażenia
- biały pieprz
- 1 i 1/2 łyżki suszonego tymianku i oregano


Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i polać niewielką ilością letniego mleka. Rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.

Następnie dodać sól, żółtka, masło i wyrabiać ciasto dolewając stopniowo letnie mleko. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.

W tym czasie przygotować nadzienie: cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju (można delikatnie posolić, ale nie za dużo, bo ser feta jest słodki). Oprószyć białym pieprzem.


Z wyrośniętego ciasta uformować niewielkie bułeczki i na blasze spłaszczyć je tak, żeby na środku powstało wgłębienie. Na środku bułeczek ułożyć porcje cebuli i fety, posypać ziołami. Jeszcze na chwilę zostawić do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Brzegi bułek posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor.

1 komentarz:


  1. dyrdymalki
    2010/11/16 21:23:55
    a ja .. a ja .. po proszę o bułeczkę :)
    Gość: Gosia, *.adsl.alicedsl.de
    2010/11/16 21:40:09
    pyszne na pewno sa,uwielbiam fete i tymianek ,a w takim ciescie zamkniete musza byc extra!!
    Pozdrawiam :)
    majanaboxing
    2010/11/16 21:45:09
    Sliczne są te buleczki. Musza świetnie smakować i pachniec :)
    tjaryma6
    2010/11/16 22:04:11
    Zjadłbym takie, w ogóle najbardziej lubię drożdżowe ciasto.
    Gość: monikucha, 217.168.135.*
    2010/11/16 22:18:01
    idelane nie tylko do barszczyku :)
    wariatka327
    2010/11/16 23:26:37
    Bardzo lubię fetę, pyszniaste te bułeczki :)
    abbra
    2010/11/17 06:55:39
    Zjadłabym je nawet bez barszczyku :)
    panna_malwinna
    2010/11/17 08:23:01
    idealny połączenie! zapisuję- przepis bardzo ciekawy ;)
    eve3.0
    2010/11/17 13:07:26
    fajne takie :)
    od razu gotowe kanapeczki do pałaszowania, bez dodatków :)
    justmydelicious
    2010/11/17 17:06:25
    świetny pomysł na dodanie do nich fety!
    Gość: picea, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/11/17 19:22:18
    wyglądają apetycznie, chyba się skuszę ... mała poprawka do tekstu w przepisie: ser feta jest słony ;)
    froginthefogg
    2010/11/18 10:28:40
    wyglądają bardzo apetycznie....
    elau66wr
    2010/11/18 13:56:25
    Tym przepisem trafiłaś w moje smaki. Właśnie wczoraj piekłam chlebek, ale te bułeczki na pewno wykonam. Już bym chrupnęła klika. ;-)
    domaskowa
    2012/12/16 12:22:05
    Pyszne! Ale wyrosły mi potwornie :))
    edysia79
    2012/12/16 12:30:33
    Dominika to już? Szybka jesteś :)

    OdpowiedzUsuń