piątek, 5 listopada 2010

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Bardzo oryginalna nazwa, prawda?
Przepis na te pierogi wywodzi się z kuchni mazurskiej.

Pierwszy raz jadłam pierogi nadziewane kaszą. Smakowały, nawet bardzo. A te skwareczki z czosnkiem i majerankiem! Mmmm...

Gdybym jeszcze miała maszynkę do rozwałkowywania ciasta, to pierogi z rożnymi nadzieniami mogłabym robić codziennie ;)





Składniki
farsz:
- 200 g kaszy gryczanej
- 150 g boczku wędzonego
- 250 g cebuli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól i pieprz

ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 surowe żółtko
- 2 łyżki stopionej margaryny
- szczypta soli
- około 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody

skrzeczki:
- 300 g boczku świeżego (użyłam wędzonego)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku


Przygotowanie farszu:
kaszę ugotować na sypko. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebulę oczyścić, posiekać, dodać do boczku, zeszklić. Jajka pokroić w kostkę (ja starłam na dużych oczkach).
Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta:
na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtko, wlać margarynę, posolić i wyrabiać ciasto dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut, aby "odpoczęło".

Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać krążki. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi.

Wkładać do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotować przez 5 minut.


Przygotować skrzeczki:
boczek pokroić w słupki, wysmażyć, dodać czosnek, doprawić majerankiem, solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki.


Ugotowane pierogi podawać polane gęstą śmietaną (pominęłam) i posypane skrzeczkami.


Przepis na dzyndzałki pochodzi z tej strony, ale ciasto pierogowe zrobiłam z wypróbowanego przepisu z książeczki z Biblioteczki Poradnika Domowego pt. "Naleśniki, pierogi, krokiety" Hanny Szymanderskiej.

1 komentarz:


  1. gosiab_3
    2010/11/05 09:40:14
    alez pysznie wygladaja,a te nazwy.....sa po prostu the best!!!! mozna sie niezle ubawic czytajac je :)
    Moge porwac jednego pierozka???? koniecznie ze skrzeczkami :)

    Pozdrawiam cieplutko :)
    majanaboxing
    2010/11/05 09:53:11
    Fajna nazwa pierożków, a same pierogi smakowicie się prezentują :) Nigdy takich nie jadłam.
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/11/05 10:05:29
    Edyto bardzo podobają mi się Twoje pierogi. Przepis zapisuję. U mnie na blogu też jest danie regionalne z dodatkiem kaszy gryczanej o ciekawej nazwie (trochę mniej jednak egzotycznie brzmi niż Twoje) Pozdrawiam :)
    gosiaa99
    2010/11/05 11:20:44
    Musze ci powedziec, ze po przeczytaniu nazwy spodziewalam sie jakis pulpecikow:))
    A tutaj mila niespodzianka:)
    milk_chocolate84
    2010/11/05 11:31:49
    drugie zdjęcie jest cudne :) Znaczy każde takie jest.. ale to akurat wyjątkowo :D
    Na takie pierogi zbieram się juz bardzo długo. Mam nadzieję że niedługo będzie kres tego zbierania i wreszcie je zrobię ;)
    wiosanna
    2010/11/05 11:52:57
    Wyglądają pysznie :)
    eve3.0
    2010/11/05 11:58:49
    śliczne są, a jakie muszą być pyszne z tym przyrumienionym boczkiem :)))
    oj, uśmiechają się do mnie, mrugają swoimi kaszowymi oczkami :D
    froginthefogg
    2010/11/05 12:34:29
    Przepadam za pierogami, te ze zdjęica wyglądają fantastycznie. Prawie czuję smak :)
    asgardsreia
    2010/11/05 15:50:25
    Kiedyś na jakimś weselu jadłam pierogi z kaszą gryczaną, z miętą i chyba też ser był, ale nie jestem pewna. Pierożki smażone na głebokim tłuszczu były rewelacyjne. Można prosić o jakiś przybliżony przepis?
    kabamaiga
    2010/11/05 16:05:59
    A ja się spodziewałam jakiś płucek ;) a tu pierogi i to jeszcze jakie. Mniam
    tjaryma6
    2010/11/05 16:19:19
    Rodzina mojego ojca przywiozła podobne pierogi z Ukrainy tyle, że drożdżowe, a w nadzieniu można dodatkowo znaleźć ser biały. Jutro takie dodam także do tych samych dwóch akcji. Pozdrawiam
    kulinarnespotkania
    2010/11/05 19:51:15
    ale fajnie sie nazywaja:) a wygladaja bardzo smacznie:)
    abbra
    2010/11/05 20:43:25
    Bardzo fotogeniczne te dzyndzałki :) I apetyczne !
    zaytoona
    2010/11/05 21:08:23
    Z całej nazwy rozszyfrowałam jedynie skwarki. ;)

    A pierogi z kaszą miałam już przyjemność jeść i bardzo, ale to bardzo mi posmakowały!

    Pozdrawiam! :)
    quinoamatorka
    2010/11/05 22:10:48
    Pierogi z kaszą smakują wspaniale, a Twoje prezentują się bardzo apetycznie. Robiłam już pierogi chyba ze wszystkimi rodzajami kasz (także z quinoa) za wyjątkiem ryżu, pszenicy i amarantusa.
    wedelka
    2010/11/05 22:21:54
    Nazwa świetna, a pierożki jeszcze lepsze :) Nigdy nie jadłam pierogów z kaszą. Ciekawa jestem jak smakują :)
    dyrdymalki
    2010/11/06 07:11:19
    cudowne :) aż od razu chcę się zjeść jednego :)mniam !
    edysia79
    2010/11/06 10:55:56
    Dziękuję :)

    To drugie zdjęcie też bardziej mi się podoba od pierwszego ;)
    edysia79
    2010/11/06 13:00:16
    Asgardsreia poszukam i postaram się zrobić podobne pierożki ;)
    artkulinaria
    2010/11/08 18:03:20
    A mnie bardzo podobają się oba zdjęcia :) Utwierdzają w tym, że pierożki smakują pysznie. A tło/stół/cokolwiek to jest - rewelacja! - świetnie komponuje się ze wszystkim, co na nim położone.
    Gość: Karolina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/12/06 13:44:06
    Wyglądają przepysznie! I te skwarki :D Przydałaby mi się taka osoba w domu :)) Szczerze podziwiam! :)

    OdpowiedzUsuń