wtorek, 26 lutego 2013

Kapuśniak

Sycąca, rozgrzewająca zupa. Doskonały zimowy obiad.



Składniki:
  • 500 g kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu z wody)
  • 1,5 litra wody
  • 2 cebule
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek selera korzeniowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • sól i mielony pieprz do smaku

Dobrze odciśniętą z wody kapustę pokroić. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.
Wędzony boczek pokroić w niedużą kostkę, wysmażyć na patelni z 1 łyżką oleju lub oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek i mieszając, smażyć do zeszklenia. Przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Dodać kapustę z warzywami, liść laurowy, kminek, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalać wodą.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, aż kapusta będzie miękka (czas gotowania zależy od kapusty). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2013/02/26 09:25:35
    ale mi smaku zrobiłaś na taką zupę
    ola7
    2013/02/26 09:29:59
    ale mi smaka narobilas na kapusniak. Wiem jednak ze trzeba znalezc dobra kapuste kiszona bo to od tego zalezy smak zupy:)
    espresso9
    2013/02/26 09:42:56
    Zachciało mi się kapuśniaczka :))
    jfloryan
    2013/02/26 10:19:01
    kapuśniak kojarzy mi sie z obiadem u mamy...
    lepszastronaimprezy
    2013/02/26 14:30:04
    No to już wiem co będę jutro jadł :D
    majanaboxing
    2013/02/26 17:54:25
    I ja tez lubię! Aż mi tu zapachniało. Nie wiem,jak to możliwe ;-)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/02/26 18:10:46
    bardzo lubie kapusniak ,często robie na wedzonych żeberkach --och a twój wspaniały!
    kabamaiga
    2013/02/26 18:46:24
    Zupełnie zapomniałam o tej zupie. Chyba pojawi się w tym tygodniu i u nas.
    vanilia81
    2013/02/26 19:00:40
    A ja lubię, ale sama nigdy nie robiłam, bo myślałam, że potrzebna do niego także kapusta zwykła, tj.taka nie kiszona i to szatkowanie- cudowanie mne zniechęcało.Teraz myślę, że głupio myślałam i chyba pomieszało mi się z bigosem ;) no w każdym razie przeps już mam, za co dziękuję :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/02/27 10:53:26
    Nawet nie wiesz jak bardzo od porodu chodzi za mną kapuśniak, a tutaj nie można .... nic to, chociaż się u Ciebie na niego napatrzę:) buziaki
    Gość: pyrka, *.ip.netia.com.pl
    2013/05/02 11:52:59
    a gdzie ziemniaki pokrojone w kostkę?
    edyta_rosner
    2013/05/02 15:26:39
    pyrko ano nie ma, ale można dodać, jeśli ktoś chce :)

    OdpowiedzUsuń