Kolejną obowiązkową pozycją w naszym 
jesiennym jadłospisie jest ciasto z cukinią. Co roku z innego przepisu. 
Tym razem do ciasta oprócz cukinii dodałam orzechy laskowe i kakao. 
Ciasto jest wilgotne, jak każde z dodatkiem warzyw, dość ciężkie, ale 
bardzo, bardzo dobre. Już jednym kawałkiem można zaspokoić apetyt na coś
 słodkiego, a w przypadku tego ciasta to zaleta, bo dzięki cukinii dość 
długo pozostaje świeże. Kolejną zaletą jest to, że wszystkie składniki 
wystarczy wymieszać łyżką, a więc nie ma potrzeby używania miksera.
Składniki:
- 400 g cukinii (młodej, z miękką skórką)
 - 400 g mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (czubate)
 - 250 g cukru pudru
 - 1 łyżka cukru z wanilią
 - 2 jajka
 - 200 ml oleju
 - 100 g orzechów laskowych (mogą być mielone, ja starłam je w maszynce na dużych oczkach)
 - 1 łyżka ciemnego kakao
 
Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i zetrzeć na dużych oczkach (bez obierania, chyba że cukinia jest duża i ma twardą skórkę).
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i orzechy. Dodać cukinię, wymieszać.
W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Wlać do dużej miski, wymieszać łyżką do połączenia składników.
2/3 ciasta przełożyć do formy babkowej 
natłuszczonej i obsypanej tartą bułką. do pozostałego ciasta dodać kakao
 i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy na jasne ciasto. Można 
dodatkowo przemieszać trzonkiem łyżki lub widelca.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-55 minut.

OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2014/09/02 13:17:13
Idealna:) .... uwielbiam wilgotne babki Kochana:) Buziaki
kabamaiga
2014/09/02 17:16:39
Świetne. Ja to chyba najbardziej lubię takie ciasta, przy których nic nie trzeba robić :)
majanaboxing
2014/09/03 21:41:47
Wygląda pysznie! Z cukinią ciasta są fajne, takie wilgotne.
Pozdrowienia :)
gin86
2014/09/04 17:16:25
Mniam, wygląda smakowicie :)
Gość: unblack sister, 151.65.9.*
2015/05/09 19:31:51
Bardzo smaczna babka i zdrowa :) Synek i mąż byli zadowoleni ;) Dzięki za przepis
bialyobrus.blogspot.it/2015/05/babka-marmurkowa-z-cukinia-i-orzechami.html