Nadejście jesieni oznacza, że na naszym 
kuchennym stole lada chwila zaczną pojawiać się dania i wypieki z dyni. 
To pierwszy z nich: puszyste muffinki posypane chrupiącymi pestkami.
Etażerka ze sklepu Westwing Home and Living
Składniki (na 12 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
 - 3/4 szklanki cukru brązowego
 - 1 łyżka cukru z wanilią
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
 
- 1 szklanka puree z dyni
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki maślanki
 - 1/2 szklanki oleju
 
- pestki dyni do posypania
 
W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.Tak przygotowane ciasto nałożyć do formy wyłożonej papilotkami i posypać pestkami dyni.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 25-30 minut. 
Po upieczeniu zostawić w formie na około 15 minut, po czym muffiny wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Po upieczeniu zostawić w formie na około 15 minut, po czym muffiny wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia.

OdpowiedzUsuńizaa_a
2014/09/24 09:28:30
pysznie wyglądają
Gość: redhead93, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/24 11:59:16
Zabieram Ci chociaż jedną! :)
Gość: Łukasz, *.internetia.net.pl
2014/09/24 21:55:00
Wyglądają wspaniale! :)
kabamaiga
2014/09/25 11:52:32
Miałam dzisiaj zrobić muffiny dyniowe, ale chyba moje puree zbyt długo było w lodówce :(
gin86
2014/09/25 12:29:24
Mmm, pyszniaste :) Uwielbiam sezon dyniowy :)
panna_malwinna
2014/09/25 14:32:46
Wyglądają rewelacyjnie. U mnie dynia czeka na weekend, też wyczaruję z niej coś dobrego.
jolantaszyndlarewicz
2014/10/02 12:04:15
Mniam, mniam ... wyglądają rewelacyjnie:)