Cukinia doskonale sprawdza się we wszelkich daniach jednogarnkowych. Naszym ulubionym tego typu daniem jest leczo.
 Tym razem jednak postawiłam na zupełni inne smaki i przygotowałam curry
 z cukinią. Było tak dobre, że nawet wybredny zazwyczaj Starszak nie 
mógł się nachwalić, jakie to dobre. I nawet papryka mu nie 
przeszkadzała.
Składniki:
- 1 cukinia
 - 1 czerwona papryka
 - 1/2 papryczki chili
 - 3 cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - 600 g filetów z kurczaka
 - 1 łyżeczka kurkumy
 - 1/2 łyżeczki curry
 - mielona kolendra
 - szczypta mielonego imbiru
 - szczypta mielonego kminu rzymskiego
 - sól i pieprz
 - 350 ml bulionu drobiowego (lub wody)
 - 200 g mleka kokosowego
 
Cukinię i paprykę umyć i osuszyć. 
Cukinię pokroić w ćwierćplasterki, z papryki usunąć nasiona i pokroić w 
paski, papryczkę chili bez nasionek posiekać. Cebule obrać i pokroić w 
piórka, czosnek posiekać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski.
W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i 
zeszklić cebulę oraz czosnek. Dołożyć cukinię i papryki. Mieszając 
smażyć przez 5 minut. Dodać mięso i smażyć przez kolejne 3 minuty. 
Doprawić kurkumą, curry, imbirem, kolendrą kminem oraz pieprzem i 
solą.Wlać bulion (lub wodę) i mleko kokosowe, wymieszać. Doprowadzić do 
wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut na małym ogniu 
od czasu do czasu mieszając.
Do potrawy dołożyć ugotowany na sypko ryż, wymieszać i podawać.

OdpowiedzUsuńwiosenka27
2014/09/04 14:29:13
Lubię takie dania:)
majanaboxing
2014/09/04 20:08:48
Bardzo fajna propozycja. Cukinia rzeczywiście bardzo dobrze sprawdza się w takich daniach. :)
kabamaiga
2014/09/05 17:27:33
Taaa. Tylko u nas to nie tylko papryka by przeszkadzała. Cukinia tez należy do tych "trujących" warzyw. Ale ja z miłą chęcią.