Kiedy zaczyna się sezon na cukinię takie
 kotlety są pierwszą potrawą cukiniową która pojawia się na naszym 
stole. Dlatego, że to chyba najprostsze, co można z niej zrobić. Z 
zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Bardzo smaczne podawane bez 
dodatków, ale jeszcze lepsze z pomidorami i szczypiorkiem, czy też sosem
 czosnkowym lub zrobionym wg tego przepisu.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 nieduże cukinie
 - sól i pieprz
 - mąka pszenna
 - 2 jajka
 - bułka tarta
 
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki. 
Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Przełożyć do miski, oprószyć 
solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Odstawić na chwilkę, a w 
tym czasie przygotować składniki panierki. 
Każdy krążek obtaczać najpierw w mące, a potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety ułożyć na chwilę na papierowym ręczniku żeby odsączyć je z tłuszczu, a potem od razu podawać, bo najsmaczniejsze są ciepłe.
    
    
         
           
Każdy krążek obtaczać najpierw w mące, a potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety ułożyć na chwilę na papierowym ręczniku żeby odsączyć je z tłuszczu, a potem od razu podawać, bo najsmaczniejsze są ciepłe.

OdpowiedzUsuńizaa_a
2014/09/01 14:26:41
bardzo lubię takie smakowitości
wedelka
2014/09/01 15:12:47
Uwielbiam tak przygotowaną cukinię. Prostota górą :)
wiosenka27
2014/09/01 18:05:47
Pycha:)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2014/09/01 18:27:45
uwielbiam :P
kabamaiga
2014/09/01 18:41:20
Tak jeszcze cukinii nie jadłam, ale na pewno spróbuję.
karin-29
2014/09/01 20:18:21
Proste i smaczne:)
Gość: , 178.159.136.*
2018/08/28 12:55:25
ja cukinie lekko zbijam tłuczkiem do mięsa , a potem panieruje